CIVILNA OBRANA CHEOLLIMA

Evo tko je tajnovita skupina koja stoji iza napada na veleposlanstvo Sjeverne Koreje u Madridu

03.04.2019 u 21:30

Bionic
Reading

Nakon što je Sjeverna Koreja prošlog tjedna zatražila istragu o upadu u njezino veleposlanstvo u Madridu, istaknuvši kako se radi o teškom terorističkom činu i aktu iznude kojim je prekršeno međunarodno pravo, odgovornost za prepad preuzela je skupina Civilna obrana Cheollima (CCD), o kojoj se još uvijek malo zna. Tportal donosi kratki portret skupine koja je nedavno pozvala na međunarodnu solidarnost u borbi protiv sjevernokorejskog režima

Službeni Pyongyang je, podsjetimo, optužio skupinu da je 22. veljače naoružana upala u prostorije veleposlanstva te da je mučila osoblje tražeći od njih da prebjegnu i ukrala uređaje za komunikaciju.

Detalji o tom incidentu isplivali su u javnost nakon što je španjolski sudac prošlog tjedna skinuo oznaku tajnosti s njega. Incident se dogodio uoči drugog sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u Hanoiju 27. i 28. veljače.

Prema tvrdnjama španjolskog Visokog suda, skupina je ušla u zgradu naoružana mačetama, noževima i metalnim šipkama te je odnijela računala, USB stickove i mobitele koji su kasnije, nakon provedene istrage, navodno predani FBI-ju.

Izvor sa španjolskog suda potvrdio je kako će sud od Sjedinjenih Država zatražiti izručenje članova osumnjičene skupine. Prema dostupnim informacijama, jedan njen član je meksički državljanin koji živi u SAD-u, dok je drugi identificiran kao američki državljanin.

Spekulacije medija

Samozvana skupina za ljudska prava osporava izvješća o nasilnom napadu, navodeći kako nije koristila oružje te da je s osobljem veleposlanstva postupala s 'dostojanstvom i potrebnim oprezom'.

Skupina je prošlog tjedna priopćila da privremeno obustavlja svoj rad upravo zbog 'spekulativnih medijskih izvješća'. Unatoč tome što ima svoju internetsku stranicu i kanal na YouTubeu, skupina gotovo da nije uspostavila kontakt sa svjetskim medijima.

Civilna obrana Cheollima, također poznata kao Slobodni Joseon, opisuje se kao organizacija koja pomaže prebjezima te rušenju sjevernokorejskog režima. Riječ Cheollima u nazivu odnosi se na krilatog konja iz korejske mitologije, a koristi ga i sjevernokorejsko ministarstvo gospodarstva radi promicanja ekonomskog razvoja.

Organizacija je privukla pažnju medija prije dvije godine, kada je tvrdila da je pružila zaštitu Kim Han-solu, nećaku sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una i sinu Kim Jong-nama, ubijenog u napadu nervnim otrovom u zračnoj luci u Maleziji. Kim Han-sol se nedugo nakon tih tvrdnji pojavio u snimci objavljenoj na kanalu skupine na YouTubeu, koju je pregledalo više od dva milijuna korisnika.

  • +5
Napad u Madridu dogodio se uoči susreta Donalda Trumpa i Kim Jong-una u Hanoiju Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Pripadnici skupine su netom prije početka suđenja za ubojstvo Kim Jong-nama išarali zgradu sjevernokorejskog veleposlanstva u Kuala Lumpuru, a identičnu akciju obavili su i na zgradi veleposlanstva u Madridu.

Privremena sjevenokorejska vlada

Skupina se u više navrata proglasila privremenom vladom Sjeverne Koreje, obećavajući rušenje diktature koju opisuju kao 'sustav ugnjetavanja pod Kimovim režimom'.

Jedan od članova skupine identificiran je kao Adrian Hong Chang, a riječ je o aktivistu za ljudska prava i osnivaču udruge za pomoć sjevernokorejskim izbjeglicama Liberty sa sjedištem u Sjedinjenim Državama. Upravo je on označen kao vođa prepada na veleposlanstvo u Madridu. Njegovi roditelji bili su misionari u Meksiku te se vjeruje kako je na taj način dobio meksičko državljanstvo.

Španjolski dnevni list El País izvješćuje da su dva člana skupine povezana s američkom Središnjom obavještajnom agencijom (CIA), što je ona odbila komentirati.