TESLA & PRIJATELJI

Evo što vas čeka za 157. rođendan velikog genija

09.07.2013 u 14:44

Bionic
Reading

Jednom od najvećih, ako ne i najvećem genijalcu ikada rođenom, Nikoli Tesli (prepucavanje o njegovoj nacionalnosti i narodnosti namjerno je izostavljeno), organizirano je ove godine čak trodnevno i programski vrlo bogato obilježavanje 157. rođendana. Obilježavanje Teslinog rođendana održat će se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, dr. sc. Ive Josipovića, Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, a već tradicionalno, svečano će se dodijeliti i Godišnja nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost

O 'Teslinoj galaksiji', kako se popularno naziva suvremena postkvantna znanost trećeg tisućljeća, nepoznatim detaljima iz burnog života dječaka rođenog u selu Smiljanu, kao i o novinama koje nam donosi treća znanstveno-tehnološka revolucija govorit će eminentni znanstvenici i istraživači na konferenciji za novinare kojom 9. srpnja počinje obilježavanje Teslina rođendana. Akademici Vladimir Paar, dr. sc. Luka Boršić, prof. dr. sc. Davor Pavuna te beogradski istraživač i inovator Goran Marjanović govorit će tako na temu 'Portret genija – Tesline ideje o prirodi i energiji svemira u svjetlu suvremene fizike'.


10. srpnja, na sam rođendan velikog izumitelja (ili 'otkrivača već postojećeg oko nas' – kako je Tesla govorio sam za sebe), uzvanicima u Hotelu Esplanade, gdje će se održati središnja svečanost manifestacije 'Tesla & friends', obratit će se i koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj, Louisa Vinton. Također, uz predstavnike grada, govor će održati i saborska zastupnica MirelaHoly, a u sklopu bogatog programa, uz polaganje cvijeća pred spomenik Nikole Tesle na Institutu Ruđer Bošković, održat će se i umjetnički performans – 'Teslina frekvencija mira'.

Istog dana, uz svečani će program i brojne uglednike u hotelu Esplanade bit će dodijeljena i Godišnja nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost. Govoriti o Nikoli Tesli, njegovoj genijalnosti i ostavštini, priliku će osim poznatih akademika, na panel raspravi dobiti i nekoliko hrvatskih učenika osnovnih i srednjih škola. Među njima posebno valja istaknuti i višestruko nagrađivanog mladog inovatora Tina Herljevića, prošlogodišnjeg dobitnika ove prestižne nagrade.

Posljednjeg dana manifestacije predavanje uz pokuse u Kabinetu Nikole Tesle Tehničkog muzeja u Zagrebu, održat će kustos tog muzeja Renato Filipin, a tijekom sva tri dana građani će u Francuskom institutu moći pogledati i izložbu skulptura Tesle, uglednog hrvatskog kipara Pere Jelisića.

Sva događanja, osim svečane dodjele Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost u hotelu Esplanade, otvorena su i besplatna za građane, a detaljni program događanja može se vidjeti na stranicama udruge http://www.unt-genius.hr/.