kombinirani PROJEKT

Otvoren Nikola Tesla 'Experience Center': Neke ćete stvari ovdje prvi put doživjeti

08.05.2023 u 23:55

Bionic
Reading

U Karlovcu je otvoren Nikola Tesla 'Experience Center' - interpretacijski i inovativni muzej posvećen genijalcu koji je svojim izumima promijenio svijet. HRT je zavirio u novi centar nekoliko sati prije samog otvorenja

'Moram reći da mi se miješaju osjećaji. Da li sam gradonačelnik ili sam ravnatelj. Vjerujem da dijelim radost svih koji su išli u našu gimnaziju u Karlovcu', rekao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, prenosi HRT.

'Čestitam da ste povodom 150. obljetnice mentoriranja Nikole Tesle odlučili napraviti ovaj novi centar, centar koji kombinira i muzej i inovacije i poduzetništvo i turizam', naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Svaki korak više u Nikola Tesla "Experience Centru" vodi vas do njegova uma.

'Ono što bi možda istaknula je da je imao fotografsko pamćenje. Ujedno je svoje zadatke i izume sve izmislio i do detalja razradio u svojoj glavi, a nakon toga to samo aplicirao na papir', kaže Martina Marušić Britvec. Cilj je centra prikazati Teslu kao osobu, humanista koji je svojim izumima želio učiniti svijet boljim mjestom za život. Upoznati ga možete slušajući, skrolajući, gledajući, tipkajući. Neke ćete stvari ovdje vidjeti ili osjetiti prvi put.

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Tu je i kviz koji vas navodi da razmišljate kao Tesla. 'Upravo stojim na ovom podnom displeju po kojem možemo hodati, to je ujedno igrica, interaktivan je i nudi priliku posjetiteljima da nauče nešto o Nikoli Tesli', dodaje Marušuić Britvec.

Jeste li znali da je Nikola Tesla svoje jedino formalno obrazovanje stekao upravo u Karlovcu, u današnjoj Gimnaziji?

'Mi kao Karlovčani znali smo za to, međutim nikada nismo dovoljno bili ponosni na tu činjenicu i nikad je nismo dovoljno glasno izrekli. Zato mislimo da je upravo ovaj centar to što će napraviti, to je jedna ulaznica za koju će znati cijeli svijet', nastavlja karlovačka županica Martina Furdek Hajdin. Bit će ovo centar za neke nove ideje koje bujaju čak i u neposrednom susjedstvu.

  • +55
Karlovac: Andrej Plenković na svečanom otvorenju "Nikola Tesla Experience Centra" Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Mi imamo troje učenika koji su na državnom natjecanju iz fizike i otvorenje centra s nestrpljenjem očekujemo jer nam otvara mogućnosti suradnje i provođenje izvannastavnih aktivnosti naše škole', objašnjava ravnateljica Gimnazije Karlovac Snježana Štranjer. Za to će imati i multimedijske dvorane i sva ostala čuda tehnike na raspolaganju.

Teslin profesor iz fizike i matematike, Martin Sekulić, sigurno nije ni sanjao koga zapravo obrazuje.

'Tesla je bio opčinjen rijekom Koranom u neposrednoj blizini u kojoj se i dva puta umalo nije utopio, a opet bila mu je inspiracija za razmišljanje o energiji vode'.

'Mi, Karlovčani, volimo reći da je Nikola upravo u Karlovcu postao Tesla'.

Sve to i mnogo više moći će se doznati u ovom centru koji će zasigurno privlačiti velik broj posjetitelja.