KODEKS I TABLETI

Kanonada brojki: Petrov tvrdi da je Sabor 100 posto jači nego 2007.

19.12.2016 u 10:25

Bionic
Reading

Udvostručen broj radnih dana, radnih sati i donesenih zakona neki su od podataka kojima se pohvalio predsjednik Sabora i Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare o dosadašnjem radu hrvatskog parlamenta te najavio da se iduće godine planira donijeti etički kodeks ponašanja saborskih zastupnika

'Najvažnije je istaknuti da smo u ova dva mjeseca uspjeli pokazati da Sabor može biti ne samo najviše zakonodavno tijelo, nego i mjesto u kojem se zaista kvalitetno radi. Pokazali smo u zadnja dva mjeseca u odnosu na sve sazive od 2007. da je Sabor udvostručio broj radnih dana, radnih sati, broj zakona koje se donijelo i akata. Za sto posto smo povećali rad Sabora u usporedbi od 2007. do danas', ustvrdio je Petrov.

Daljnji planovi odnose se na donošenje etičkog kodeksa o ponašanju zastupnika, izmjenu Poslovnika te informatizaciju i ulaganje u obnovu Sabora, koje nije bilo u znatnom omjeru od 2004. godine, pobrojao je Petrov na konferenciji za medije nakon što je Sabor prošlog četvrtka, prije jednomjesečne stanke, završio ovogodišnji redovan rad.

Aktivnost u Saboru na visini

Na dnevnom redu Sabora u ovih dva mjeseca našlo se 110 točaka, doneseno je 49 zakona, od kojih je 14 posto usklađeno sa zakonodavstvom Europske unije, a 63 posto po hitnom postupku. Jedan je zakon donesen jednoglasno, jedan je odbijen, a nije bilo onih koji su povučeni iz procedure. U Saboru je doneseno i 150 odluka, 12 izvješća, jedan poslovnik, jedan državni proračun, jedna izmjena i dopuna državnog proračuna, kao i jedan zaključak.

Postavljeno je 80 pitanja zastupnika, od čega 39 tijekom aktualnog prijepodneva. Najviše su pitanja postavili zastupnici SDP-a, 43 posto, a potom zastupnici HDZ-a, 26 posto. Od 3.020 puta, koliko su se zastupnici javili za riječ, dva posto bile su povrede Poslovnika, na pojedinačne rasprave otišlo je pet posto, na replike 43 posto, a na odgovor na replike 35 posto aktivnosti u Saboru.

Istaknuo je Petrov da su održane dvije sjednice u trajanju od 34 dana, a 63 posto donesenih zakona usvojeno je po hitnom postupku. Najviše pitanja postavili su zastupnici SDP-a i HDZ-a, a javili su se za riječ 3.020 puta. Stanka je tražena 37 puta, a i po tom su pitanju najaktivniji bili, odnosno najviše su je tražili klubovi zastupnika SDP-a s 21 i HDZ-a s 18 traženja, naveo je Petrov, dodavši da je izrečeno 10 stegovnih mjera, i to najviše zastupnicima SDP-a.

Prvi zastupnik po broju javljanja za riječ bio je Ivan Pernar iz Abecede demokracije, nakon toga Mostov Miro Bulj, a zatim SDP-ov Gordan Maras, dok se 18 zastupnika nije javilo za riječ u ovom sazivu Sabora, naveo je Petrov.

'Što se tiče zastupljenosti zastupnika na sjednicama, povećana je od 10 do 15 posto u odnosu na prethodne sazive Sabora i tu postoji prostor za napredak te očekujem da će zastupljenost zastupnika na sjednicama biti veća', istaknuo je Petrov, dodavši da je to jedan od prioriteta. S obzirom na to da je jedan od onih zastupnika kojeg se u Saboru rijetko viđa SDP-ov Zoran Milanović, Petrov je ponukan novinarskim pitanjem kazao da mu je to neprihvatljivo, ali i da o tome svoje treba reći Milanović.

Što donosi etički kodeks ponašanja saborskih zastupnika?

Petrov je naglasio da sljedeće godine kani donijeti etički kodeks ponašanja saborskih zastupnika te će on davati konstruktivne upute za ponašanje, ali sankcija neće biti, a zasad je osnovana radna skupina i napravljen prvi nacrt. Također je istaknuo kako je pokrenuta informatizacija koja bi trebala biti završena do kraja sljedeće godine, a kojoj je u planu i obnova Sabora. Stoga će 90 posto proračunom odobrenih sredstava ići na obnovu u Saboru, i to fasade i pročelja te projekata unutar zgrade koji se tiču rekonstrukcije određenih dijelova.


Petrov je najavio da će kodeks o etičkom ponašanju biti najvjerojatnije usvojen krajem siječnja i to konsenzusom, no pojedinosti nije želio iznositi: 'Same detalje ću ostaviti nakon što radna skupina završi posao. Vjerujem da ćemo povesti raspravu o etičkom kodeksu da i šira javnost može biti upoznata s njim prije nego što se donese.'

Na pitanje novinara koji je smisao kodeksa ako neće biti kažnjavanja, Petrov je opetovao da je on preduvjet za izradu novoga Poslovnika: 'U Poslovniku postoje jasna pravila o mogućem kažnjavanju zastupnika. Puno je kvalitetnije da se zastupnicima daju konstruktivne upute, a ne odmah kazne. Uputit će ih se što je primjereno za ponašanje jednog zastupnika. Po meni je puno kvalitetniji pozitivni pristup, nego dijeliti kazne.'

U kojem smjeru Petrov kani povesti informatizaciju Sabora?

Kad su izmjene Poslovnika u pitanju, postoje neki prijedlozi, a jedan od njih je da se smanji minutažu za određene stavke te da se ukine replike unutar zastupničkog kluba jer se očekuje da će klub iznijeti jedinstveno mišljenje. 'Inače to stvara dojam da u samom klubu nisu svi jedinstveni o stavu koji je iznio njihov predstavnik', upozorio je Petrov te se okrenuo pitanju informatizacije Sabora.


Podsjetio je na priču s tabletima, kazavši da je ukinuta mogućnost da zastupnici dobivaju laptope, čime je smanjena javna nabava uz uštedu od gotovo milijun kuna, pohvalio se Petrov i dodao: 'Tableti su došli, sada su u pripremi da udovoljavaju funkcijama za rad u Saboru. Naravno da to neće biti za osobnu uporabu niti će biti moguće popunjavanje slobodnog vremena, a drugi korak je uključivanje saborskih službi.'

Što Petrov misli o svom radu u ovih dva mjeseca, novinarima nije otkrio. 'Mislim da bi to trebale procijeniti druge osobe, od saborskih zastupnika do medija. Što se tiče samog predsjedanja, mislim da to nije prevelika teškoća jer imate jasne upute. Po meni, nije problem pridržavanje Poslovnika i vođenje rasprava po Poslovniku, ali naravno da ova pozicija nije samo vođenje sjednica. Tu su i diplomatski posjeti i sve druge dužnosti. Što se tiče samog predsjedanja, volio bih da drugi ljudi daju ocjenu', zaključio je Petrov.

Što se tiče donošenja zakona, Petrov je rekao da se on ne radi zbog jedne osobe, misleći pritom na lex Vlahušić: 'Promjene idu u cilju dinamičnije i konstruktivnije rasprave. Nema govora o ograničenju sloboda, rad Sabora je pokazao da želimo da se odvija rasprava, po mogućnosti konstruktivna.'