ETIKA NA MARKOVOM TRGU

Leko: Zainteresirani smo za bolju sliku o sebi

12.12.2014 u 20:36

Bionic
Reading

U godini koja je na izmaku zastupnici su u Saboru proveli 103 dana, raspravili 373 točaka dnevnog reda, donio 185 zakona, a predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio u petak kako je Sabor i u ovoj godini korektno odradio ustavnu zadaću parlamenta jedne države

Na podatke iz saborske statistike kako je od 185 zakona njih čak 150 odrađeno po hitnom postupku, Leko se u petak na konferenciji za novinare, u povodu završetka ovogodišnjeg saborskog zasjedanja, složio s novinarima kako bi 'bilo puno demokatskije raditi raspravu u dva čitanja'.

Leko je napomenuo kako ne treba izgubiti iz vida da je Sabor osim plenarnog zasjedanja, koji je u mandatu imao 15 sjednica – 13 redovih i dvije izvanredne - u 313 dana rada odradio 443 sjednice radnih tijela i 40-tak sjednica klubova zastupnika.

'Osim što je Sabor odradio ustavnu funkciju donošenja odluka, odnosno zakona odradio je i ustavnu zadaću iz Ustavnog zakona o suradnji Vlade i Sabora u poslovima EU. Hrvatska vlada je zadužena da predstavlja Hrvatsku u tijelima EU, a Sabor da obavlja nadzor nad tim poslovima', podsjetio je Leko.

U saborskoj je proceduri, kaže, ostalo dosta izvješća raznih institucija koje nisu uspjeli razmotriti, pri čemu je izrazio nadu da će to učiniti na sjednici u siječnju iduće godine.

Sve lošija percepcija Sabora

O etičkom kodeksu ponašanja zastupnika, čiju je izradu jučer najavio, Leko nije htio ništa opširnije reći, no novinarima je ipak neizravno priznao da se izradi kodeksa pristupa zbog sve lošije percepcije Sabora u javnosti.

'Građani imaju različita stajališta, neki misle dobro o Saboru, ali prosječna ocjena Sabora i saborskih zastupnika nije visoka. Ovo je također i pokušaj da se pokaže kako je saborskim zastupnicima stalo i da su zainteresirani za bolju sliku o sebi', rekao je Leko.

Kodeks je, drži, dobra forma da se djeluje na kolegijalnoj osnovi kako bi u Saboru bio prvenstveni interes da građani čuju politike i stajališta pojedinih zastupnika i klubova, te kako bi se izbjegli osobni ili stranački obračuni.