prekid u opskrbi

Evo koga Albanci i Crnogorci krive za nestanak struje u četiri države

21.06.2024 u 17:01

Bionic
Reading

Nikad zabilježeni prekid u opskrbi električnom energijom pogodio je danas Crnu Goru, Bosnu, Albaniju i veći dio hrvatske obale

Kako javlja Reuters, Saša Mujović, crnogorski ministar energetike, rekao je da je prekid rada uzrokovan naglim povećanjem potrošnje električne energije uzrokovanim visokim temperaturama, ali i samom vrućinom. Sustavi distribucije električne energije povezani su u državama diljem Balkana.

"Kvar je nastao kao posljedica velikog opterećenja mreže, naglog povećanja potrošnje struje zbog visoke temperature i samih visokih temperatura", rekao je Mujović.

Struje, a ponegdje interneta, nestalo je oko 12:30, navodi Reuters, dodajući kako su operateri elektroenergetskih sutava balkanskih država rekli da su počeli obnavljati opskrbu do sredine poslijepodneva.

Promet je zaustavljen u glavnom gradu Bosne Sarajevu i gradovima Banja Luci i Mostaru, javili su Reutersovi izvjestitelji, dok su temperature u dijelovima regije dostizale 40 stupnjeva Celzijusa.

Mnogi su ostali bez vode u Podgorici jer su pumpe prestale raditi, izvijestili su mještani. Isključili su se klima uređaji, a u trgovinama se topio sladoled.

Prometni kolaps zabilježen je i u Splitu, u kojem su odjekivale sirene hotne pomoći. Stručnjaci još uvijek pokušavaju utvrditi odakle je krenuo kvar, dodao je.

Albanska ministrica energetike Belinda Balluku rekla je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke, dodajući da je čula da su slične okolnosti bile u Crnoj Gori i dijelovima Hrvatske i Bosne.

Potpuna istraga će potrajati, ali rane analize sugeriraju da su "velike količine energije u prijenosnom sustavu i vrlo visoke temperature stvorile ovaj tehnički problem", dodala je Balluku u video obraćanju.

Opskrba električnom energijom u Albaniji ponovno je uspostavljena u roku od pola sata, ali je zemlja i dalje izložena visokom riziku od daljnjih isključenja jer su potrošnja struje i razine topline i dalje visoke, rekla je.

Split: promet, kolaps Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL