STIGLI AMANDMANI

[VIDEO] HDZ predlaže izmjene Lex Agrokora, HNS neće podržati zakon

06.04.2017 u 10:50

Bionic
Reading

Uoči glasovanja u Saboru na zastupničke klupe stigli su i amandmani na Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, odnosno tzv. lex Agrokor. Među njima su i HDZ-ovi, u kojima su prihvaćene i neke sugestije oporbe

Osim već najavljenih HNS-ovih, tri izmjene članaka u zakonu predlaže HDZ. Prvim amandmanom HDZ predlaže da novi vjerovnici koji su financirali dužnika u postupku izvanredne uprave imaju pravo prednosti namirenja, pa i u slučaju da postupak izvanredne uprave ne bi uspio i da se nakon toga otvara stečaj.

'Cilj je sklapanje nagodbe, a da bi se ona sklopila treba kupiti vrijeme i to tako da se svježi novac ishodi kako bi se mogla zatvoriti sadašnja dugovanja koja bi omogućila funkcioniranje svih tvrtki u koncernu', rekao je novinarima u Saboru HDZ-ov Branko Bačić. SDP-ov Peđa Grbin kaže da se HDZ svrstao na stranu ruskih banaka.

'To znači da će se novo kreditno zaduženje Agrokoru moći davati bez ikakvog ekonomskog rizika za vjerovnike. Oni će imati apsolutno pravo prvenstva u namirenju čak i ako postupak izvanredne uprave ne uspije i Agrokor u cijelom svom sastavu ode u stečaj. Ovim amandmanom pretvaramo Hrvatsku u jednu koloniju ruskih financijskih interesa, kazao je Grbin.

Jednako tako, HDZ predlaže amandmane kojima se jačaju prava iz radnih odnosa. 'Od dana otvaranja postupka izvanredne uprave do njegova završetka nije dopušteno pokretanje parničnih, ovršnih i postupaka osiguranja, niti postupaka izvansudske naplate protiv dužnika i njegovih ovisnih i povezanih društava, osim postupaka koji se odnose na sporove iz radnih odnosa', stoji u izmijenjenom članku zakona.

Podsjetimo, na prava radnika u raspravama na saborskim odborima upozoravao je i Grbin, kazavši pritom kako će i plaće radnika ovisiti o volji Vladinog povjerenika.

Trećim amandmanom HDZ je precizirao detalje oko preuzimanja tvrtke, predloživši da stjecatelji dionica dužnika koje sukladno nagodbi stječu posredno ili neposredno nisu obavezni objaviti ponudu za preuzimanje.

Dokument: "HDZ-ovi amandmani"

Amandmane je, kao što je najavljeno, podnio i HNS. Ta stranka u amandmanima predlaže jačanje uloge savjetodavnog vijeća, ali i daje prednost dobavljačima. Naime, u jednom od amandmana HNS predlaže da se da prednost dobavljačima koji su isporučivali robu 30 dana prije imenovanja izvanrednog povjerenika.

Dokument: "HNS-ovi amandmani"

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak uoči glasovanja kazao je da HNS neće podržati Lex Agrokor no uvjeren je da će on biti aktiviran.

Amandmane je dao i Odbor za zakonodavstvo, uglavnom nomotehničke naravi. Međutim, u izvještaju sa sjednice Odbora za zakonodavstvo navode se i neke druge primjedbe. Tako u Odboru za zakonodavstvo smatraju da predlagatelj treba kroz amandmane ukloniti manjkavosti i to na način da se u cijelom tekstu zakona ujednači pozivanje na odredbe Stečajnog zakona, da se propišu razlozi za opoziv izvanrednog povjerenika, ali i da se zakonom obuhvate i eventualni savjetnici koje izvanredni povjerenik može odabrati jer je nejasno tko snosi njihove iznose nagrada i naknade troškova.