OLAKŠAJMO IM ŽIVOT

Evo kako pomoći djeci koju su poplave istjerale iz domova

28.05.2014 u 16:36

Bionic
Reading

Školska dvorana pretvorena u prihvatni centar u Cerni, selu nadomak Vinkovaca, privremeni je dom za 150 stanovnika poplavljenih sela koji ga još uvijek ne žele napustiti. Iako je za većinu ljudi zahvaćenih katastrofalnim poplavama u Županjskoj Posavini pronađen smještaj u obiteljima na području Vukovarsko–srijemske Županije, preostalih 150 stanovnika odbija otići iz prihvatnog centra u Cerni jer se nadaju brzom povratku u svoj dom.

Među njima je i četveročlana obitelj Radić, evakuirana iz rodnog sela Đurići. S dvoje djece, 9-godišnjom Martinom i 5-godišnjim Kristijanom i stvarima koje su nabrzinu uspjeli pokupiti iz kuće našli su se, zajedno sa stotinama drugih stradalnika, na parketu školske dvorane pretrpanom madracima, u nevjerici, izbezumljeni.

'Djeca su plakala taj prvi dan, pitala kad ćemo kući, zašto moramo ovdje spavati', prepričavaju roditelji dok su Martina i Kristijan zabavljeni igračkama koje su im poslala djeca i odrasli iz cijele Hrvatske.

'Rekla sam im da ćemo sutra kući, samo da ne plaču i ne pate', prepričava majka. 'Sutradan im se već svidjelo pa su pitali možemo li ostati ovdje barem deset dana. I ostali smo. Prezadovoljni smo kako se brinu o nama: hrana koju osigurava vojska je izvrsna, djeca imaju svaki dan igraonice s volonterima koje organizira Društvo naša djeca Vinkovci, a Martina je nastavila pohađati školu u Cerni. Nadamo se povratku za koji dan, jer je naša kuća na povišenom terenu tako da je gotovo ostala netaknuta. Djed i baka, na žalost, nisu dobro prošli. Njihova kuća u Rajevu Selu je potopljena, a oni su tužni i deprimirani', pričaju supružnici pokazujući na djeda i baku koji leže na susjednim madracima, svaki u svojim mislima, maštajući o povratku pod vlastiti krov.

UNICEF je u poplavljene krajeve već uputio 4 tone higijenskih potrepština i pitke vode. U pripremi je isporuka još jedne tone sredstava za dezinfekciju i sanitaciju te repelenata za djecu kao i program psihosocijalne podrške djeci tijekom ljeta.

I vi možete pomoći djeci u poplavljenim područjima svojom donacijom. Pomozite i donirajte klikom OVDJE.

O poplavama i stanju na poplavljenim područjima pratite na tportalu.