klinika za traumatologiju

Evo kako izgleda nova operacijska sala vrijedna 280 tisuća eura

29.09.2023 u 19:09

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Klinici za traumatologiju u petak je otvorena nova integrirana operacijska sala koja povezuje medicinsku struku i tehnoologiju, vrijedna je 280.000 eura i jedinstvena je u hrvatskom javnom zdravstvu u djelatnosti ortopedije i traumatologije.

"Sala je od danas otvorena te će unaprijedit traumatološku i ortopedsku djelatnost u Zagrebu i cijeloj državi", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš na otvaranju sale s naprednom audiovizualnom tehnologijom.

Opremanje je financirano najvećim dijelom iz projekta za istraživanje, razvoj i inovacije u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelji su i privatne i javne zdravstvene ustanove, a cilj je primjena znanosti i inovacija u kliničkoj praksi. Partner u projektu je Specijalna bolnica Sveta Katarina.

"Cilj je personalizirano liječenje osteoartritisa. To je naš iskorak prema najmodernijim operacijskim tehnikama u ortopediji i traumatologiji", poručio je ministar kojemu se pridružio i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić te Dragan Primorac iz Specijalne bolnice Sv. Katarina, a samo predstavljanje sale predvodio je predstojnik Klinike za traumatologiju Dinko Vidović.

  • +13
Predstavljanje najsuvremenije integrirane operacijske sale u Klinici za traumatologiju Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

"Tehnologija omogućuje više slika u monitorima osjetlivima na dodir sa savršenom rasvjetom i rezolucijom, uz sustav praćenja u realnom vremenu. Bolja je i povezanost operacijske sale i drugih radilišta tako da se ne mora napuštati salu da bi povukla primjerice radiološka dijagnostika", rekao je Vidović te napomenuo da korištenje nove sale neće biti ograničeno na liječenje osteoartritisa ili bilo koje druge patologije.

Oprema omogućava povezivanje timova i dijeljenje informacija, u stvarnom vremenu može se prenositi bilo koji operacijski zahvat u obliku telekonferencije, webinara ili edukacijskih sastanaka.

"Pristup centralnoj upravljačkoj ploči u sali vrlo je jednostavan i intuitivan, a postoji i mogućnost snimanja kvalitetne video i foto dokumentacije", rekao je predstojnik.

Predstavljanje najsuvremenije integrirane operacijske sale u Klinici za traumatologiju Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic // Pixsell

Ravnatelj Vagić istaknuo je važnost sale za edukaciju studenata i mlađih kolega, dok je Primorac ukazao na usmjerenost projekta prema boljem razumijevanju molekularnog i kliničkog aspekta osteoartritisa.

Do sada je obrađeno više od 1200 pacijenata iz cijele Hrvatske kako bismo došli do sličnih kliničkih slika. Radi se aplikacija mezenhimalnih matičnih stanica koje utječu na regeneraciju hrskavice, a rezultati će biti objavljeni i prezentirani EK-u, rekao je Primorac.

Dodao je da je to jedna od najvećih studija koja uključuje analizu genoma, proteina i epigenetiku, a radit će se, uz ostalo, u Klinici za traumatologiju, Specijalnoj bolnici Sveta Katarina, KB-u Merkur i Genosu.

Ravnatelj Vagić istaknuo je i kako Klinika za traumatologiju ima značajnu ulogu prilikom aktualne obnove KBC-a Sestre milosrdnice na lokaciji u Vinogradskoj, pa, primjerice, vaskularni kirurzi sada operiraju u Draškovićevoj.

"Ovdje je šest operacijskih sala koje rade non-stop, više od 6000 pacijenata godišnje se operira na ovoj lokaciji, te kroz ovaj prostor prođe 60-ak tisuća pacijenata godišnje", rekao je Vagić.