SVE U NEKOLIKO KLIKOVA

Evo kako glasati izvan prebivališta i do kada se morate prijaviti

18.08.2016 u 11:28

Bionic
Reading

Svi koji na dan izvanrednih parlamentarnih izbora, 11. rujna, neće biti u mjestu svog prebivališta, a imaju želju izaći na izbore, svoje pravo ove godine kao i za izbore održane prošle godine moći će ostvariti putem sustava e-Građanin. Važno je samo znati da do 31. kolovoza morate obaviti privremeni upis u registar birača. Ostatak je lagan i za sve promjene dovoljno je nekoliko klikova mišem. Pod uvjetom da ste registrirani u sustavu e-Građani

Ako, pak, niste, potrebno je otići u najbližu FINA-inu poslovnicu ispuniti ovaj formular koji možete printati i popuniti kod kuće. Popunjeni formular predate na šalteru, nakon čega ćete dobiti aktivacijski kod, a potom će na vašu e-mail adresu stići link preko kojeg možete pokrenuti ePass upisivanjem aktivacijskog koda.

Ako, pak, želite sve obaviti preko mobitela, potrebno je u formularu prekrižiti mToken aplikaciju, istu potom skinuti na svoj mobitel i pratiti upute. U sustav se može ući i s pomoću tokena nekoliko banaka, ali za sve to preduvjet je odlazak u FINA-u.

Ako želite dobiti ePASS ili mToken, a niste u mogućnosti osobno doći na registracijsko mjesto, umjesto vas, to može učiniti opunomoćenik temeljem valjane pisane punomoći.

Zahtjevi za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta mogu se podnijeti zaključno do srijede, 31. kolovoza 2016. godine.

U e-Građanima trebate navesti adresu na kojoj ćete boraviti u trenutku izbora i do održavanja izbora u vaš pretinac u sustavu dobit ćete obavijest o tome gdje će se nalaziti vaše biračko mjesto.

Osim putem sustava e-Građaninzahtjevi se mogu predati neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili na e-mail adresu ureda. Nadležni uredi u Republici Hrvatskoj će na dan 31. kolovoza 2016. godine zaprimati zahtjeve do 16.00 sati.