VATRENA STIHIJA

Evakuacija u Los Angelesu: Šumski požari 'preskočili' dvije prometnice, stigli do kuća

11.10.2019 u 12:07

Bionic
Reading

Šumski požar na području Los Angelesa u Kaliforniji munjevito se proširio uz pomoć snažnih udara vjetra, premošćujući dvije autoceste na putu prema stambenim četvrtima. Požar Saddleridge zahvatio je u petak veliko područje od 6500 četvornih kilometara, rezultirajući obaveznim evakuacijama u pojedinim područjima Sylmara

'Požar je u toliko dinamičnom stadiju da trenutno samo pokušavamo zaštititi kuće', poručila je Vatrogasna postrojba Los Angelesa.

Požar je 'preskočio' autoceste 210 i 5, a neki dijelovi prometnica zatvoreni su u oba smjera dok plameni jezici obasjavaju noćni krajolik. U trenutku kad je požar prijavljen, nekoliko minuta prije 23 sata po lokalnom vremenu, vatrom je bilo zahvaćeno 0,2 kilometra četvornih. Sat kasnije, vatrena stihija proširila se na gotovo 6500 km2, javlja CNN.

  • +23
Požar kod Los Angelesa Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN MONTERROSA

Hector Landeros, stanovnik Sylmara, osluškuje sirene vatrogasaca i policije.

'Neke su se ulice ispraznile, ali u nekim područjime ljudi samo stoje na cesti, ne znaju što im je činiti', rekao je Landeros CNN-u ranije u petak.

Shaun Butch kaže da je vidio vatru s obje strane autoceste 5.

'Sve je bilo u dimu, slabo se vidjelo i bilo je teško voziti. Svi su na Interstate 5 bili zaustavljeni i zatočeni kao u klopci. Jedva sam se uspio probiti prema sjeveru', opisuje Butch.

Patsy Zamora kaže da je vozeći tom istom prometnicom mogla osjetiti vrućinu kroz prozore.

Požar Saddleridge tek je jedan od nekoliko požara koji trenutno bjesne Kalifornijom.