u hvaru meteo tsunami

Europski sustav upozorio: Na Jadranu moguća tornada; stižu jaka nevremena, neki dijelovi naše obale već pogođeni

09.07.2019 u 22:34

Bionic
Reading

Grmljavinska nevremena zahvatila su priobalna područja. Kako je i najavljeno od strane Estofexa, europskog sustava koji alarmira o potencijalnim olujama i koji je na drugom je stupnju za područje Jadrana, moguća su jača nevremena s tučom i jakim vjetrom. U Hvaru je zabilježen meteo tsunami

ESTOFEX je izdao 2. stupanj upozorenja za šire područje, uključujući veći dio sjeverne Italije te Jadrana i gorske Hrvatske. Upozorenje se odnosi na mogućnost krupnih i vrlo krupnih zrna tuče, olujne udare vjetra u sklopu konvektivnih aktivnosti, a spomenuli su i mogućnost razvoja tornada, javlja Istramet.

Prema njihovom predviđanju, oluje će biti dugoživuće donoseći opasne vremenske prilike širem području. Nestabilnosti će se nastaviti i u noći na srijedu, naročito na moru srednjeg Jadrana.

DHMZ je izdao narančasti stupanj upozorenja za cijeli Jadran izuzev dubrovačkog područja. Za Istru i Kvarner upozorenje se odnosi na mogućnost grmljavinskog nevremena praćenog pojačanim vjetrom i tučom. Vjerojatnost grmljavine pritom je veća od 70 %.

U večernjim satima jači je pljusak zahvatio Rijeku.

Snažno grmljavinsko nevrijeme u utorak navečer zahvatilo je neke dijelove Dalmacije, javlja Dalmacija Danas.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, do 21 sat čak 55 litara oborine po kvadratnom metru palo je na Dugom Otoku. 43 litre pale su u okolici Vrlike, a 31 litra u Hrvacama. Na Dinari se temperatura zraka spustila na prohladnih 12 stupnjeva.

  • +9
Nevrijeme u Splitu i okolici Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin

Na otoku Hvaruse zbog premještanja prostranog atmosferskog poremećaja preko Jadrana i niza olujnih oblaka dogodila pojava meteorološko tsunamija, odnosno naglih oscilacija razine mora uslijed brzih promjena atmosferskog tlaka zraka. Prvo je uslijedila plima, pa oseka kada se more spustilo za oko 105 centimetara u svega desetak minuta.

Sve se dogodilo oko 20:30. Oscilacije razine mora su se nastavile i iza 21 sat, ali su bile nešto slabijeg intenziteta. Za vrijeme izražene oseke, brojne brodice su se našle na suhom, ali se more ubrzo vratilo. Promjene razine mora zabilježio je mareograf splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Meteo tsunami se dogodio i u Veloj Luci, ali bio je slabije izražen nego u Starom Gradu. More je osciliralo unutar granice od 60 centimetara.

  • +30
Zadar nakon olujnog nevremena Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Neverin javlja kako je oko 19 sati nekoliko jakih grmljavinskih oluja iznad Jadranskog mora što se jako dobro vidi na radaru munja. 'U nastavku večeri i noći očekujemo još takvih sustava nad morem te posebice sutra ujutro u Dalmaciji', pišu.

HR Vrijeme upozorava Dubrovčane kako prema njima kreću izraženiji grmljavinski pljuskovi.