dugo im je trebalo

Europski pučani u žestokoj svađi s Orbanom: Tko se koga prvi odrekao i koji je sljedeći potez kontroverznog mađarskog čelnika?

04.03.2021 u 14:57

Bionic
Reading

U Europskoj pučkoj stranci (EPP) nakon godina odugovlačenja konačno su prelomili i odlučili se obračunati s Viktorom Orbanom i njegovim Fideszom. Izmjene statuta koje su donesene omogućile su lakše izbacivanje neposlušnih članica iz grupacije. Suočen s neumitnim izbacivanjem, Orban je sam najavio izlazak stranke u pismu čelniku parlamentarne grupe Manfredu Weberu neposredno nakon što su donesene promjene

Mnogi smatraju da je EPP predugo bio popustljiv prema Orbanu i da se proces njegova uklanjanja iz grupacije predugo razvlačio. Kritičari optužuju EPP da je godinama zatvarao oči pred potezima Viktora Orbana i njegove stranke, koja ima apsolutnu vlast u Mađarskoj i u kojoj neprestano nagriza demokraciju, ljudska prava i vladavinu zakona. Istovremeno je Orban redovito napadao institucije EU-a, a Fidesz prihvaćao krajnji desničarski populizam.

Fidesz je ljutito odbacio te optužbe dok su čelnici EPP-a godinama tvrdili da je njihov savez širok i da je bolje pokušati zadržati Orbana u krugu političke obitelji, kako si vole tepati u toj stranci, nego dopustiti da ode još više udesno i napada ih izvana.

Pitanje je i za Orbana i za EPP je li njihov razlaz dugoročno koristan ili štetan.

Kratkoročno su oboje strane nešto izgubile. EPP je ostao bez 12 zastupnika u Europskom parlamentu, ali i dalje su najveća frakcija. Ipak, odlazak Fidesza samo je nastavak silazne putanje s prošlih izbora, smatra Politico.eu. S druge strane Orbanova stranka gubi mjesto u velikoj, utjecajnoj i bogatoj političkoj sili koja im je omogućila platformu za širenje vlastitih interesa na europskoj pozornici.

'Sretan sam što je EPP pokazao takvo jedinstvo', rekao je novinarima Manfred Weber, dodavši da tu ne vidi pobjednike i gubitnike, pa je čak izrazio žal što gube kolege iz obitelji EPP-a.

Ukupno 148 zastupnika u Europskom parlamentu glasalo je za nova pravila, a samo ih je 28 bilo protiv. Članovi HDZ-a glasali su za promjene i protiv Orbana. Protiv promjena i za Orbana glasali su članovi Slovenske demokratske stranke premijera Janeza Janše i Austrijske narodne stranke kancelara Sebastiana Kurza. Odmah su se pojavili prijedlozi među europarlamentarcima EPP-a, navodi Politico, da se one koje su glasali protiv novih pravila uputi Orbanovim stopama.

Nakon tinjajućih napetosti ključni mig CDU-a

Napetosti između Fidesza i ostalih, više centrističkih članica EPP-a tinjaju godinama. Fidesz je suspendiran iz članstva u stranci EPP još od ožujka 2019. godine. No europarlamentarci su ostali dio EPP-ove skupine u Europskom parlamentu sve do sada, unatoč čestim pozivima da ih se izbaci. Na kraju su mnogi zastupnici EPP-a, koji su ranije bili za to da europarlamentarci Fidesza ostanu u njihovim redovima, umorni od stalnih napada na vrijednosti EPP-a i njegove čelnike, promijenili mišljenje. Ključni su bili njemački kršćanski demokrati (CDU) kancelarke Angele Merkel i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen - te njihovi bavarski saveznici iz CSU-a, koji dugo nisu bili voljni djelovati protiv Fidesza, ali su sada podržali promjenu pravila.

Weber je u srijedu rekao da je 'jasno' da se Fidesz odmaknuo od vrijednosti očeva osnivača EPP-a, uključujući bivše njemačke demokršćanske kancelare Konrada Adenauera i Helmuta Kohla.

'Oni su se odselili iz EPP-a, mi nismo', izjavio je Weber.

Sljedeće je pitanje hoće li Fidesz biti izbačen i iz stranke EPP ili će se sami prije toga odlučiti za takav potez.

Zastupnik u Europskom parlamentu Fidesz Tamas Deutsch rekao je da iako postoji mogućnost da stranka ostane unutar EPP-a, tijek događaja usmjerava ih 'u drugom smjeru'.

Hoće li prijeći konzervativcima

Fideszu ne nedostaje ponuda da se priključi drugim parlamentarnim skupinama koje su kritične prema EU, a to su prije svega Europski konzervativci i reformisti, unutar kojih djeluje hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić, i krajnje desna skupina Identitet i demokracija (ID), u kojoj djeluju stranke poput Alternative za Njemačku. Jörg Meuthen, čelnik stranke Alternativa za Njemačku i vodeći član skupine ID, smatra da je jasno da Orban i njegova stranka pripadaju njihovim redovima.

'To je očito u pitanjima poput migracija, identiteta i nacionalne suverenosti', rekao je Meuthen.

No Balazs Hidvegi, zastupnik u Fideszu koji djeluje kao glasnogovornik stranke u Parlamentu, rekao je da je prerano govoriti o tome što će se dogoditi u budućnosti.

'Fidesz je bio i jest predana proeuropska stranka. Nismo euroskeptični, nismo kritični prema Europi, već prema briselskoj birokraciji', rekao je Hidvegi.