SVI SLOŽNI

Europski poslovi definitivno ostaju na Zrinjevcu

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 11.10.2011 07:19
  • Objavljeno 11.10.2011 u 07:00
Ministarstvo vanjskih poslova MVPEI

Ministarstvo vanjskih poslova MVPEI

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Završetkom pregovora i skorim potpisivanjem pristupnog ugovora s Europskom unijom Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija dovršit će proces posla oko europskih integracija. Za očekivati je da se nakon izbora iz imena ministarstva izgubi ili preimenuje dodatak europskih integracija, a možda po uzoru na neke europske zemlje, potpuno odvoji dio vezan uz poslove Europske unije od vanjskih poslova

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Berislav Živković kaže da još, prema njegovim informacijama, nema govora da će biti promjena, ali ističe da je promjena ustroja ministarstva u nadležnosti Vlade.

Vlada će od Nove godine biti nova, a termin europskih integracija zastario dok su u brojnim zemljama članicama Europske unije vanjski i europski poslovi razdvojeni na dva ministarstva ili imaju posebne europske urede. Bugarska čak ima ministarstvo za europske fondove, a Mađarska je isprobala obje opcije. Ministarstva za vanjske poslove imaju i recimo Švedska i Finska, a upravo je prošlog tjedna Hrvatsku posjetio francusku ministar europskih poslova Jean Leonetti.

HNS-ovka Vesna Pusić, koja pretendira biti nova ministrica vanjskih poslova u slučaju da Kukuriku koalicija pobijedi na izborima, kaže da se u slučaju njihove pobjede na izborima ministarstvo neće dijeliti, a najvjerojatnije će se zvati Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Kako nam je objasnila, SDP-ovac Neven Mimica trebao bi biti potpredsjednik Vlade iz istog sektora i ona vjeruje da će dobro surađivati kao i do sada i bez posebnog ministarstva za Europu.

Postoji niz razloga zbog kojih, po mišljenju Vesne Pusić, ne bi trebalo odvajati vanjske od europskih poslova, barem u ovom početnom integrirajućem razdoblju.

'Članstvo u Europskoj uniji za Hrvatsku je instrument regionalne politike. Zatim kao granična zemlja Europske unije prema Mediteranu, Bliskom istoku i Kavkazu imat ćemo određeni utjecaj pri odlučivanju o tim pitanjima, a opet se ne radi o čisto europskom poslu već i o vanjskoj. Također, misija u Bruxellesu, koja će se trebati znatno osnažiti, jest pod ministarstvom vanjskih poslova', ispričala je Pusić.

Što god da dogovorili, nastavila je, bio to neki ured ili posebno ministarstvo za europske poslove, opet bi ostao neki dio koji bi bio vezan za europske poslove u ministarstvu vanjskih poslova. 'Kako bi se izbjegli šumovi u kanalu pogotovo sada u formativnim godinama, a s obzirom na to da je do sada bilo sve spojeno u jednom ministarstvu, nije ni logično da se sada razdvaja', zaključila je Pusić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!