POSEBNA REZOLUCIJA

Europski parlament zatražio sankcije protiv Turske, oglasili se Picula i Zovko

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 24.10.2019 23:25
  • Objavljeno 24.10.2019 u 23:25
Sirija

Sirija

Izvor: EPA / Autor: GAILAN HAJI

U rezoluciji donesenoj u četvrtak zastupnici u Europskom parlamentu upozorili su da je intervencija Turske na sjeveroistoku Sirije teško kršenje međunarodnog prava, čime se podriva stabilnost i sigurnost cijele regije, i pozvali EU da Turskoj uvede ciljane sankcije.

Zastupnici su u rezoluciji izglasanoj dizanjem ruke oštro osudili jednostranu vojnu intervenciju Turske na sjeveroistoku Sirije i pozivaju Tursku da povuče sve svoje snage sa sirijskog teritorija.

Rezolucijom Europskog parlamenta (EP). , koju su zajednički predložili zastupnici iz svih klubova osim kluba Identiteta i demokracije, poziva se Vijeće da uvede niz ciljanih sankcija i zabrana izdavanja viza turskim dužnosnicima odgovornima za povrede ljudskih prava te da razmotri donošenje ciljanih gospodarskih mjera protiv Turske.

Također se predlaže da se razmotri obustava trgovinskih povlastica Turskoj u okviru sporazumu o poljoprivrednim proizvodima, a kao krajnja mjera, suspenzija carinske unije EU-a i Turske.

Europarlamentarci se zalažu da se u sjevernoj Siriji uspostavi sigurnosno područje pod vodstvom UN-a, i odlučno odbijaju planove Turske o uspostavi „takozvanog sigurnog područja” duž granice na sjeveroistoku Sirije.

EP izražava zabrinutost da bi sporazum SAD-a i Turske o privremenom prekidu vatre mogao voditi legitimizaciji turske okupacije tog „sigurnog područja“.

U rezoluciji je parlament jzrazio solidarnost s kurdskim narodom, naglasivši važan doprinos snaga pod kurdskim vodstvom, a osobito žena, u borbi protiv Islamske države.

Zastupnici su izrazito zabrinuti zbog navoda da su nakon pokretanja turske ofenzive stotine pripadnika ISIS-a pobjegli iz zarobljeničkih kampova u sjevernoj Siriji zbog čega se povećava opasnost od ponovnog aktiviranja te terorističke skupine.

U rezoluciji se ocjenjuje neprihvatljivim da turski predsjednik Recep Tayip Erdoğan kao oružje koristi izbjeglice kako bi ucjenjivao EU.

  • +10
  • +7

Sastanak Aleksandra Vučića i Recepa Tayyipa Erdogana / Arhiva

Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

U raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu održanoj u srijedu veliki broj zastupnika istaknuo je kako EU unija treba prestati biti samo pasivni promatrač turskih vojnih operacija u Siriji i početi konkretno djelovati.

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula upozorio je kako "Europska unija ne smije biti samo pasivni promatrač dogovora drugih".

"Što s kurdskim borcima koji su dali izuzetan doprinos u borbi protiv Islamske države? Što s borcima Islamske države koji nisu više pod kontrolom, a za koje zemlje članice i dalje ne žele preuzeti odgovornost. I najvažnije, što s lokalnim stanovništvom koje nije uključeno u ovaj dogovor?", upitao je Picula.

HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko rekla je kako nije dovoljno zamrznuti sredstva Turskoj zbog vojnih operacija na sjeveroistoku Sirije jer će se time nanijeti šteta samo civilnom društvu te da turskom predsjedniku Erdoganu treba suditi pred međunarodnim kaznenim sudom.

"Gospodarske sankcije oštetit će civilno društvo, medije, studente i sve za koje se borimo da se odupru autokraciji koju je Erdogan nametnuo Turskoj", pojasnila je Zovko za Hinu.

  • +9
  • +6

Prosvjedi Kurda u Iraku

Izvor: EPA / Autor: GAILAN HAJI

"Prava sankcija zbog kršenja ljudskih prava je suđenje" te "Erdogan mora odgovarati pred međunarodnim krivičnim sudom", smatra Zovko.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!