preliminarni dogovor

Europski parlament predlaže Akt o umjetnoj inteligenciji: 'Želimo zaštititi građane, ali i poticati inovacije'

27.04.2023 u 21:44

Bionic
Reading

Odbori Europskog parlamenta postigli su u četvrtak preliminarni dogovor o Aktu o umjetnoj inteligenciji koji će otvoriti put prema prvoj regulaciji umjetne inteligencije

"Usprkos konzervativnim željama za većim nadzorom i ljevičarskim fantazijama o pretjeranoj regulaciji, parlament je pronašao solidan kompromis koji će razmjerno regulirati umjetnu inteligenciju, zaštititi prava građana, poticati inovacije i jačati gospodarstvo", rekla je eurozastupnica Svenja Hahn.

Europska komisija predložila je nacrt pravila prije gotovo dvije godine u pokušaju da zaštiti građane od opasnosti tehnologije u nastajanju, koja je posljednjih mjeseci doživjela procvat ulaganja i veliku popularnost.

Sada su u tijeku pregovori o Aktu o umjetnoj inteligenciji između europskih institucija. 

Predlaže se da tvrtke koje proizvode generativne AI alate kao što je ChatGPT imaju obvezu otkriti jesu li koristile materijal zaštićen autorskim pravima u svojim sustavima.

Zakonodavci su nastojali pronaći ravnotežu između poticanja inovacija i zaštite temeljnih prava građana.

To je dovelo do toga da su različiti AI alati klasificirani prema njihovoj percipiranoj razini rizika: od minimalnog do ograničenog, visokog i neprihvatljivog.

Visokorizični alati neće se zabranjivati, ali će se od tvrtki zahtijevati visoka transparentnost u poslovanju.