SPORAN NOVI ZAKON

Europski novinari zabrinuti HRT-om

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.04.2010 11:37
  • Objavljeno 25.04.2010 u 11:34
HRT-kava-konobarica

HRT-kava-konobarica

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je danas kako je Skupština Europske federacije novinara (EFJ), održana 17. i 18. travnja u Istanbulu, hitnom rezolucijom izrazila zabrinutost zbog Nacrta Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HTV), koji predlaže novi način izbora glavnog ravnatelja i glavnih urednika HRT-a

'Skupština traži od izvršnih tijela EFJ-a da upozori hrvatsku vladu i parlament da bi novi način izbora mogao otvoriti vrata izravnoj političkoj kontroli vladajuće stranke nad javnom televizijom i radijem, što bi bilo loše primljeno u EFJ-u i u europskoj javnosti', navodi u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Isto tako, dodaje se, najviše tijelo Europske federacije novinara zabrinuto je što je 'sadašnje privremeno vodstvo HTV-a ukinulo popularnu i nagrađivanu 'Latinicu', a u važnoj informativnoj emisiji 'Hrvatska u živo' provelo je kadrovske promjene'.

'Zaključuje se da je ugled Hrvatske televizije ozbiljno narušen i zbog toga što je već dugo bez glavnog ravnatelja a glavni ravnatelj nije izabran i zbog opstrukcije u hrvatskom parlamentu', stoji u priopćenju HND-a.

Također se ističe kako je 'među 30-tak drugih rezolucija i izjava o različitim medijskim problemima u Europi, Skupština EFJ-a usvojila i rezoluciju o neovisnosti novinarskih redakcija u Hrvatskoj'.

'U njoj Skupština nalaže Izvršnom odboru EFJ-a da pruža neprekinutu podršku kolegama iz Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske u naporima da ožive zakonske odredbe o statutima medija, koji su važan preduvjet redakcijske neovisnosti, a koja podrazumijeva i mogućnost da novinari izraze svoj stav pri izboru i razrješenju glavnih urednika u medijima', zaključuje se u priopćenju HND-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!