NISU SVI SPREMNI

Europski izbori su pred vratima: Kako se za njih pripremaju hrvatske stranke

20.04.2024 u 08:22

Bionic
Reading

Nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i neizvjesne situacije oko toga tko će imati većinu, slijede izbori za Europski parlament. Kandidature se moraju predati do utorka u ponoć, a većina stranaka još ne otkriva tko će biti na njima

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati u nedjelju 9. lipnja i na njima će birači, na mandat od pet godina, izabrati 12 zastupnika u novi, 10. saziv Europskog parlamenta u kojemu će ih biti ukupno 720.

Većina stranaka planira predaju lista do utorka 23. travnja, na dan roka predaje. Postoji bojazan da bi europski izbori mogli ostati u sjeni sastavljanja Vlade. Većina kandidata još uvijek se bavi prikupljanjem potpisa. Tako je primjerice Ladislav Ilčić (Hrvatski suverenisti), koji je u utrci za drugi mandat, najavio predaju lista za utorak.

'Konzervativna ideja je u porastu, lijeve politike su pokazale jako loše rezultate. Vjerujem da je puno ljudi prepoznalo što ja radim tako da mislim da ću dobit veliku podršku', rekao je Ilčić za Novu TV.

Izravna konkurencija mu je Domovinski pokret, a Stipo Bartulica kao mogući nositelj liste kaže da je sve još u dogovoru. 'Ja ću biti kandidat, predat ćemo listu u ponedjeljak popodne. Na prošlim izborima DP nije postojao kao stranka, sad idemo prvi put i očekujemo dobre rezultate', rekao je Bartulica.

S njima će možda na listu i stranka Pravo i pravda, čiji je Mislav Kolakušić je za Novu TV rekao da u ponedjeljak imaju sastanak. HDZ svoje karte ne otkriva - kažu kako se još sastavljaju liste.

Zadnje dogovore ima i Možemo, ali za parlament već imaju plan. 'Mislim da su ovi rezultati pokazali da smo sigurno stranka koja je najviše narasla. Članica smo europske zelene stranke, imamo veliku podršku zelenih', rekao je Gordan Bosanac iz Možemo!

SDP se nada da će s nositeljicom liste Biljanom Borzan ponoviti četiri mandata kao u prošlom sazivu, iako bi zbog pregovora za sastav Vlade kampanja mogla pasti u drugi plan. 'Kampanja će ići bez obzira na sve. Mi moramo odraditi svoj posao, građani moraju izabrati predstavnike i dobro je da obrate pažnju na to', istaknula je Borzan.

Još jednom mandatu nada se i Valter Flego (IDS). Traju pregovori hoće li IDS u koaliciju, ali više ga brine hoće li izbore itko ozbiljno doživjeti. 'Prije pet godina, ako se sjećam, bila je najlošija izlaznost u Europskoj uniji. Strah me da će se to ponoviti i da puno važnih tema neće doći do izražaja', poručio je Flego.