NAJDUŽA KAMPANJA

Europski izbori opterećeni suhoparnim debatama

04.05.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Kampanja za izbore za Europski parlament započela je prije nekoliko tjedana, a prije nekoliko dana održana je i prva velika TV-debata glavnih kanidata u Maastrichtu. Od prisutnih se svojom energijom i svježim pristupom izdvojila Ska Keller iz Zelenih, dok su se ostali kandidati pokazali kao tipični eurokrati

'Večeras stvaramo povijest!' objavila je novinarka Euronewsa Isabelle Kumar na početku prve velike debate u kampanji za Europski parlament, na kojoj su se okupili kandidati Jean-Claude Juncker (EPP- pučani), Martin Schulz (S&D - socijaldemokratski), Ska Keller (Zeleni) i Guy Verhofstadt (ALDE - liberali), dok se kandidat ljevice Alexis Tsipras odlučio ne pojaviti. No na kraju debate od sat i pol, bilo je jasno da stvaranje povijesti i nije tako lagan posao, s obzirom na to da se ona često stvara sama od sebe.

Kampanja za Europski parlament ove godine je obilježena najdužom kampanjom od 47 dana, strahom stranaka mainstreama da će parlament preuzeti euroskeptici ili čak ekstremisti te glasno ponavljanom, iako nesigurnom tezom da se kroz glavne kandidate ujedno bira i budući predsjednik Europske komisije. Sve to je, doduše, palo u drugi plan pred ukrajinskom krizom, koja je sada zahvatila istok te nesretne države, zahvaljujući i ponašanju Europske unije. Zato se na prvoj debati pričalo o vanjskoj politici, europskoj ekonomiji i problemu euroskepticizma, no većinom u frazama i floskulama kakve su briselski insajderi poput Verhofstadta (ujedno i bivši premijer Belgije), Schulza (predsjednik EP-a) i Junckera (dugogodišnji premijer Luxembourga) odavno naučili.

Onda i nije iznenađujuće što Juncker svoje izlaganje započinje obećanjem da želi biti predstavnik Europe 'koja ne sanja, ali ostvaruje', a u sličnom suhoparnom tonu su nastupali i ostali, s izuzetkom Ska Keller. Kao i kada su se u TV-duelu susreli Schulz i Juncker 9. travnja, bilo je teško zaključiti koje su to fundamentalne političke razlike između glavnih europskih stranaka, koje sve zastupaju manje-više sličnu ekonomsku politiku, definiraju probleme na isti način, a razlike pronalaze u sitnicama.

Financial Times piše da je debata 'na trenutke izgledala zbrzano' te da 'nije bilo detaljne analize politika', no da je kao 'prvi pokušaj debate 28 država-članica EU imala dobrih trenutaka'. Među njima su, između ostalih, trenutak kada je Schulz intervenirao zbog voditeljičine konstatacije da je Keller vrlo mlada, kao i prijedlog kandidatkinje Zelenih da se problem nezaposlenosti mladih u EU riješi kroz novi New deal, usmjeren na obnovljive energije.