MORH POJASNIO ZA TPORTAL

Europska unija ušla u rat, što to znači za Hrvatsku?

19.11.2015 u 15:24

Bionic
Reading

Budući da je na zahtjev terorističkim napadima zahvaćene Francuske prvi put aktiviran članak 42. stavak 7. Ugovora o EU-u, kojim je Europska unija danas pristupila ratu, pitali smo u Ministarstvu obrane RH što to znači za Republiku Hrvatsku i hrvatske građane. Iz MORH-a poručuju da to za Hrvatsku nije automatski ulazak u rat i da Francuska sada još uvijek ništa ne traži od Hrvatske

U odgovoru na upit tportala, iz MORH-a poručuju kako navedeni članak propisuje državama članicama 'obvezu pružanja potpore i pomoći svim sredstvima koja im stoje na raspolaganju' u slučaju oružane agresije na područje neke od članica.

'Aktiviranje ovog članka od strane Francuske ne podrazumijeva automatsko aktiviranje tzv. klauzule solidarnosti (čl. 222 Lisabonskog sporazuma), koja obvezuje Uniju i članice na 'mobilizaciju svih raspoloživih sredstava, uključujući vojne resurse koje su stavile na raspolaganje države članice'. Pozivanje na članak 42.7 podrazumijeva zahtjev prema članicama za pružanje bilateralne pomoći te se očekuju pojedinačni, bilateralni zahtjevi Francuske', ističu u MORH-u.

Napominju i kako aktiviranje članka 42.7 ne predviđa pokretanje operacije u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije.

Republika Hrvatska pomno će razmotriti zahtjeve Francuske te pružiti potporu u okvirima svojih mogućnosti, no u ovom trenutku ne postoje nikakvi konkretni zahtjevi te ne možemo spekulirati o tome kakva će konkretna pomoć biti zatražena od strane Francuske', naglašavaju u Ministarstvu obrane.

Odluku o korištenju Oružanih snaga Republike Hrvatske izvan zemlje donosi Hrvatski sabor na prijedlog Vlade uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, osim u slučaju sudjelovanja pripadnika OS-a RH u vojnim vježbama koje se održavaju izvan granica Republike Hrvatske i pružanja humanitarne pomoći kad o tome odluku donosi Vlada Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske.

Zbog aktiviranja 42.7 Ugovora o EU novi saziv Hrvatskog sabora mogao bi se naći u situaciji da već u privm danima rada mora odlučivati o ratu i načinu na koji će Hrvatska u njemu sudjelovati.