europski parlament

Europska unija mora voditi feminističku diplomaciju

10.03.2022 u 10:16

Bionic
Reading

Europska unija mora nastaviti "feminističku diplomaciju" i u svakom dijelu svijeta podržati žene i djevojčice koje žele same odlučivati o svojoj sudbini, poručili su europarlamentarci podržavši u srijedu Akcijski plan EU-a za rodnu ravnopravnost (GAP III) 2021-2025

U rezoluciji Europskog parlamenta o Akcijskom planu EU-a za rodnu ravnopravnost III ukazuje se da se niti jedna zemlja neće do 2030. približiti postizanju rodne ravnopravnosti i poziva EU da rodnoj ravnopravnosti da prioritet u svojem vanjskom djelovanju.

U tom smislu su eurozastupnici pozdravili činjenicu da će 85% svih novih vanjskih aktivnosti do 2025. trebati to pitanje uključiti kao značajan ili glavni cilj, te namjeru Komisije da ravnopravnost spolova postane glavni cilj pet posto novih programa vanjskog djelovanja EU-a.

Povjerenica Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Jutta Urpilainen u obraćanju zastupnicima istaknula je da su ti ciljevi gotovo postignuti.

"Nakon godinu dana provedbe, preliminarni podaci pokazuju da je 78% svih novih projekata u Africi, Aziji i Južnoj Americi usmjereno na ravnopravnost spolova", navela je.

Hrvatski zastupnik Predrag Fred Matić iz redova socijalista za Hinu je, međutim, napomenuo da je Europska unija prema Indeksu rodne ravnopravnosti za 2021. imala 68 bodova od 100, „što je mali porast od 0,6 bodova u odnosu na prošlogodišnje izdanje“.

Rezultat toga najviše govori o tome koliko je EU daleko od rodne ravnopravnosti, ocijenio je.

„Kako bismo to ispravili, nužno je djelovati na više područja istovremeno – od borbe protiv nasilja do rodnog jaza u plaćama“, rekao je.

Europarlamentarka Sunčana Glavak iz redova pučana rekla je da je poštivanje ljudskog dostojanstva i ravnopravnosti izazov s kojim se susreću žene i djevojke diljem svijeta u svakodnevnom životu.

„GAP III trebao bi biti okvir za aktivan doprinos vanjskog djelovanja EU-a u borbi protiv nejednakosti spolova,“ rekla je, dodajući i kako je taj planu sklad sa ciljevima održivog razvoja, ali i na „liniji civilizacijskog razvoja“.

"Feministička diplomacija"

Izvjestiteljica Chrysoule Zacharopoulou na raspravi održanoj na Međunarodni dan žena u Europskom parlamentu istaknula je da je novi EU-ov vanjski akcijski plan za ravnopravnost od "najveće važnosti".

"GAP III je glavni politički i financijski instrument Europske unije. To ponovno glasno i jasno potvrđuje našu želju da svoje vrijednosti jednakosti nosimo u svom vanjskom djelovanju. To se zove 'feministička diplomacija'", rekla je Zacharopoulou.

U izvješću francuske zastupnice iz redova liberala navodi se, među ostalim, da je "univerzalni pristup spolnom i reproduktivnom zdravlju pitanje je javnog zdravlja, a ne temelj vjerske, političke ili ideološke rasprave jer omogućava smanjenje broja ranih trudnoća i stope smrtnosti majki i djece, borbu protiv HIV-a i drugih spolno prenosivih bolesti te sprečavanje vrsta raka koje je lako izliječiti, poput raka vrata maternice".

Upozorava se da su neke vlade u Europi i u svijetu iskoristile krizu prouzročenu covidom-19 kako bi dovele u pitanje pristup sigurnom i zakonitom pobačaju, kontracepciji i spolnom odgoju te je stoga važno nastaviti s financiranjem civilnog društva koje se bori za pravo na tjelesni integritet.

Svijet nakon pandemije treba, međutim, feministički gospodarski oporavak, u kojem će ulogu imati žene koje razmišljaju, predlažu i vode, poručuje izvješće.

U izvješću Europski parlament, među ostalim, založio za ravnopravnu digitalna naobrazba, dostupnost ženskih higijenskih proizvoda, da se osigura pristup kontracepciji, odnosno da se ženama i djevojčicama osigura pristup obrazovanju i zdravstvenoj skrbi te da su slobode odlučivati o vlastitim tijelima

Zacharpoulou je obraćajući se zastupnicima posebno pozdravila "hrabrost i snagu" ukrajinskih žena i upozorila da "kada je pred nama nepoznata situacija to dovodi do povećanja nejednakosti, a kada dođe do povećanja nejednakosti žene su prve žrtve“, kazala je.

Europski parlament nikada bliže ravnopravnosti spolova

Na ovotjednoj plenarnoj sjedni eurozastupnici su raspravljali i usvojili izvješće o rodno osviještenoj politici u Europskom parlamentu – godišnje izvješće za 2020. u kojem je istaknuto da Europski parlament nikada nije imao toliko zastupnica, čiji postotak trenutno iznosi 39,5 posto.

Izvjestiteljica Irène Tolleret je za Hinu rekla da su neke od najznačajnijih promjena do kojih je došlo u EP-u izbor žene za predsjednicu EP-a i ureda koji je u potpunosti rodno uravnotežen.

„Također možemo istaknuti usvajanje, Ureda EP-a, akcijskog plana za ravnopravnost spolova i plana za postizanje njegovih ciljeva,“ kazala je.

Dodala je da je do promjene došlo i u suradnji EP-a i Europskog instituta za ravnopravnost spolova kao i organizaciju edukacija za saborske zastupnike o procjeni utjecaja na spol i rodnom budžetiranju.

Na predstavljanju izvješća govorila je i zastupnica Glavak koja je u svom govoru upozorila da je fenomen "staklenog stropa" i dalje problem u različitim područjima, poput političke participacije te poslovnog i ekonomskog odlučivanja.