ZAKON O NIŠTETNOSTI

Europska komisija upozorava Hrvatski sabor

22.10.2011 u 11:50

Bionic
Reading

Europska komisija primila je na znanje donošenje Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije. Najavila da će analizirati jesu li u dopunjenom tekstu zakona uzete u obzir njezine primjedbe

'Primili smo na znanje prihvaćanje osjetljivog zakona u hrvatskom parlamentu. Ovim povodom ponavljamo važnost koju pridajemo, kao općem pravilu na zapadnom Balkanu, regionalnoj suradnji, uključujući onu koja je usmjerena na procesuiranje ratnih zločina. Pozivamo Hrvatsku da po tom pitanju osigura uvjete za nastavak konstruktivnog dijaloga u regiji', rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Na upit kakav bi utjecaj donošenje tog zakona moglo imati na hrvatsko pristupanje Europskoj uniji, Stano je rekao da je Komisija 'ranije upoznala hrvatske partnere sa zabrinutošću koje ima u vezi s nacrtom zakona i da će analizirati jesu li te zabrinutosti uzete u obzir u konačnom, dopunjenom tekstu zakona'.

Sabor je u petak donio Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije. Tim zakonom se utvrđuje da su ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj.

Dio zakona postao je i amandman Vlade koji je iznio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, rekavši da, po tome, pravosudna tijela RH neće postupati po zamolnicama pravosudnih tijela Srbije za pravnu pomoć u kaznenim postupcima ako je postupanje po takvim zamolnicama u suprotnosti s pravnim poretkom Hrvatske i šteti njezinoj suverenosti i sigurnosti te da odluku o postupanju po takvim zamolnicama donosi ministar pravosuđa.

Zastupnici su također donijeli Deklaraciju o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije.