erm II

Europska komisija pozdravlja ulazak Hrvatske i Bugarske na ulazak korak do eurozone

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2020 20:28
  • Objavljeno 10.07.2020 u 20:28
Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Izvor: EPA / Autor: JOHN THYS / POOL

Europska komisija u petak je pozdravila odluku o uključivanju Hrvatske i Bugarske u Europski tečajni mehanizam (ERM II), ključni korak za ulazak u eurozonu

"Komisija pozdravlja odluku o uključivanju bugarskog leva i hrvatske kune u ERM II. Također pozdravlja odluku Upravnog vijeća Europske središnje banke o tijesnoj suradnji s obje zemlje, što označava njihov ulazak u bankovnu uniju", kaže se u priopćenju Europske komisije.

Komisija dodaje da ulazak u ERM II predstavlja važnu prekretnicu u nastojanjima Bugarske i Hrvatske da se pridruže europodručju.

Da bi ispunile uvjete za uvođenje eura, obje države članice sada moraju najmanje dvije godine sudjelovati u mehanizmu bez ozbiljnih napetosti, prije svega bez devalvacije središnjeg valutnog tečaja u odnosu na euro na vlastitu inicijativu.

Komisija će i dalje poticati i podupirati nastojanja bugarskih i hrvatskih tijela da dovrše postupak pridruživanja europodručju.

"Euro je opipljiv simbol europskog jedinstva, blagostanja i solidarnosti. U toj se odluci uviđa da su Bugarska i Hrvatska već provele važne gospodarske reforme te se potvrđuje da je europska jedinstvena valuta i dalje privlačna. Nastavit ćemo podržavati obje zemlje u njihovim sljedećim i završnim koracima prema pristupanju europodručju", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo Valdis Dombrovskis ističe da ovaj korak "svjedoči o privlačnosti naše zajedničke valute, koja je još uvijek relativno mlada, ali vrlo uspješna na globalnoj razini".

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni kaže da u vrijeme krize i nesigurnosti ova odluka šalje poruku povjerenja u euro te da su Hrvatska i Bugarska uložile velike napore kako bi se pripremile za ulazak u ERM II i bankovnu uniju. 

"Taj njihov ključni korak prema našoj zajedničkoj valuti, za nas Europljane novi je korak prema sve povezanijoj Uniji", rekao je Gentiloni.

Zadnje proširenje europodručja bilo je 2015. godine kada se zajedničkoj europskoj valuti pridružila Litva.

Trenutačno eurozona broji 19 članica. Sve zemlje članice, osim Danske, imaju obvezu uvesti euro. Danska inače sudjeluju u ERM II.

Europska komisija je 10. lipnja objavila izvješće o konvergenciji u kojem ocjenjuje napredak koji su države članice izvan europodručja ostvarile prema uvođenju eura.

Prema tom izvješću, Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u europodručje osim članstva u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II).

Od sedam zemalja obuhvaćenih tim izvješćem, koje se objavljuje svake dvije godine, samo Hrvatska ispunjava sve uvjete osim najmanje dvogodišnjeg staža u ERM II

Za ulazak u eurozonu potrebno je ispuniti konvergencijske kriterije, tzv. "kriterije iz Maastrichta". Oni uključuju stabilnost cijena, uredne javne financije, stabilnost deviznog tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Provjerava se i usklađenost nacionalnog zakonodavstva s pravilima ekonomske i monetarne unije (EMU).

Hrvatska i Švedska ispunjavaju sve kriterije ekonomske konvergencije, a jedino Hrvatska ima u potpunosti usklađeno zakonodavstvo s pravilima ekonomske i monetarne unije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!