TEŠKI ZLOČINI

Europska komisija ozbiljno razmatra optužbe protiv Thacija

15.12.2010 u 15:02

Bionic
Reading

Europska komisija istaknula je u srijedu da ozbiljno razmatra navode o optužbama za teške zločine za koje je Vijeće Europe optužilo kosovskog premijera Hashima Thacija i bivše zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova

Izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty objavio je, nakon dvogodišnjeg istraživanja, izvješće po kojem je posebna skupina unutar Oslobodilačke vojske Kosova, Drenica, koju je predvodio Hashim Thaci, tijekom rata bila uključena u organizirani kriminal, posebice u trgovinu drogom i ljudskim organima.

'Vrlo ozbiljno uzimamo sve navode vezane uz organizirani kriminal i ratne zločine', izjavila je u srijedu na konferenciji za novinare Maja Kocijančič, glasnogovornica Visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton

'Pozivamo izvjestitelja Dicka Martya da iznese dokaze nadležnim vlastima, u ovom slučaju Eulexu', rekla je Kocijančič. Eulex je policijska i pravosudna misija EU-a raspoređena na Kosovu.

Thaci je osvojio najviše glasova na nedjeljnim parlamentarnim izborima, na kojima su dvije europske promatračke misije zabilježile brojne nepravilnosti.

Europska unija pozvala je nakon izbora na brzo formiranje vlade na Kosovu kako bi se što prije pokrenuo dijalog sa Srbijom.

Marty, bivši švicarski javni tužitelj, u svom se izvješću poziva na obavještajne podatke četiriju članica NATO-a i EU-a - Njemačke, Britanije, Italije i Grčke - po kojima su Thaci i njegovi suradnici 'ključni igrači u organizaciji strukturiranoj poput mafije'.

Marty optužuje Thacija da je 'osobno naređivao i u pojedinim slučajevima nadgledao ubojstva, zatvaranja, premlaćivanja i ispitivanja' zarobljenih Srba tijekom rata na Kosovu, a nakon rata da je sa suradnicima organizirao pranje novca, krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima i ljudskim organima te prostituciju.