poticanje poduzetništva

Europska komisija nagradila zagrebački hub kojem je održivost bitnija od jednoroga

12.09.2023 u 09:41

Bionic
Reading

Dok se brojni startupi u Hrvatskoj natječu za status jednoroga, Europska komisija dodijelila je ove godine nagradu za hrvatskog prvaka u poticanju poduzetništva zagrebačkom ZICER-u, piše u utorak Jutarnji list

Najveći startup hub u Hrvatskoj, koji u svakom trenutku ugošćuje između 80 i 100 startupa, nije fokusiran na brzorastuće startupe koji teže postati jednorozi, nego prema onima koji žele postati samoodrživi.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a, kaže da su osvojili Europsku nagradu za promicanje poduzetništva (EEPA) na hrvatskom nivou. Finale na europskoj razini, ističe, održat će se za mjesec dana.

- Provodimo cjelovit pristup razvoju tehnoloških startupa, takozvani Startup Value Chain, pri čemu je cilj zatvoriti startup priču od ideje do održivosti - kaže Šesnić.

Navodi kako to znači da cilj nije nužno da startupi koji uđu u ZICER dobiju investiciju. Po njemu pristup može biti i organski rast do samoodrživosti. Ističe da stoga imaju i prilično drukčije rezultate.

- Drugdje startup-programe prođe trećina startupa, a kod nas dvije trećine startupa postane samoodrživo - kaže Šesnić.

Dodaje da je dosad kroz ZICER prošlo više od 260 startupa, a samo njihovi "startupi stanari" lani su imali prihod veći od 60 milijuna eura. Ukupno, kad se pogledaju svi njihovi startupi, kaže Šesnić, prihod im je bio oko 100 milijuna eura, piše novinar Jutarnjeg lista Bernard Ivezić.