ZGRADA U AMSTERDAMU

Europool otvara centar za borbu protiv terorizma

25.01.2016 u 15:27

Bionic
Reading

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos danas će na marginama neformalnog sastanka Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove u Amsterdamu otvoriti Europolov novi Europski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) zajedno s nizozemskim ministrom sigurnosti i pravosuđa Ardom van der Steurom, koji predstavlja nizozemsko predsjedništvo Vijeća EU-a, i direktorom Europola Robom Wainwrightom

ECTC će znatno ojačati Europolove kapacitete za borbu protiv terorizma te će državama članicama služiti kao platforma za intenzivniju razmjenu informacija i operativno usklađivanje. Osobito će se usredotočiti na borbu protiv stranih terorističkih boraca, krijumčarenja oružja i financiranja terorizma. Povjerenik Avramopoulos uoči otvaranja je izjavio:

„Institucije EU-a brzo su i snažno reagirale na prošlogodišnje terorističke napade te poduzele radnje potrebne za povećanje kapaciteta Europske unije za rješavanje terorističke prijetnje. Kao što je predviđeno Europskim programom sigurnosti koji je iznijela Europska komisija, uspostava Europskog centra za borbu protiv terorizma velika je strateška prilika EU-u da poveća učinkovitost naših zajedničkih napora u borbi terorizma. Pozivam države članice EU-a da pokažu povjerenje u Europski centar za borbu protiv terorizma i pruže mu podršku kako bi uspješno ispunio svoj važni zadatak.“

Visoka predstavnica za vanjske poslove / potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini, povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu te turski ministar europskih poslova i glavni pregovarač veleposlanik Volkan Bozkır izdali su sljedeću izjavu po dovršetku političkog dijaloga na visokoj razini između Turske i EU-a održanog danas u Ankari.

Komisija objavila Izvješće o fiskalnoj održivosti za 2015.

Izvješće o fiskalnoj održivosti studija je koju svake tri godine izrađuju službe Europske komisije (GU ECFIN). U izvješću se iznosi aktualno stanje javnih financija u EU-u te glavni srednjoročni i dugoročni izazovi koji još preostaju. Osobito se proučava učinak starenja stanovništva. U izvješću se potvrđuje da će održivi rast imati ključnu ulogu u jamstvu odgovarajućeg tempa smanjenja duga. Izvješće je upućeno svim državama članicama osim onima koje su obuhvaćene programom financijske pomoći. Cijeli tekst izvješća dostupan je ovdje.

Dokazano je: sredstva EU-a vode do znanstvene izvrsnosti i povećanja konkurentnosti

Izvrsna znanstvena postignuća i više industrijskih inovacija tek su neki od pozitivnih rezultata financiranja istraživanja sredstvima EU-a u razdoblju od 2007. do 2013. godine. To su neki od glavnih zaključaka danas objavljene neovisne analize Sedmog okvirnog programa (FP7), EU‑ova programa za financiranje istraživanja u razdoblju od 2007. do 2013. vrijednog 55 milijardi eura.

EUROSTAT: EU, neto ulagač u ostatak svijeta

Krajem 2014. bruto bilanca izravnih stranih ulaganja Europske unije (EU) u ostatku svijeta iznosila je 5749 milijardi eura (+7,6 posto u odnosu na kraj 2013.), dok je ista bilanca za ostatak svijeta u EU-u iznosila 4583 milijarde eura (+9,6 posto), što znači da je EU u odnosu na ostatak svijeta imao pozitivnu neto ulagačku poziciju u iznosu od 1166 milijardi eura. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Potpredsjednik Ansip s građanima, startup poduzećima i industrijom u Münchenu razgovara o digitalnim prioritetima EU-a

Digitalne inovacije zauzimat će važno mjesto u večerašnjem i sutrašnjem posjetu potpredsjednika Ansipa Münchenu. Potpredsjednik Ansip, zadužen za jedinstveno digitalno tržište, sastat će se s predstavnicima startup poduzeća u Centru za inovacije i poticanje poslovanja na Tehničkom sveučilištu u Münchenu (UnternehmerTUM). U sjedištu BMW-a razgovarat će o istraživanjima i razvoju, a s predstavnicima Saveza europske industrije sportskih proizvoda o e-zdravlju i inovativnim nosivim uređajima. Sutra u 14.30 potpredsjednik Ansip sudjelovat će u dijalogu s građanima u Međunarodnom kongresnom centru u Münchenu. Rasprava će se uživo prenositi ovdje.

Povjerenik Mimica na događanju o miru i sigurnosti u Londonu

Povjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica boravit će sutra u službenom posjetu Londonu. Sudjelovat će u događanju instituta Overseas Development Institute (ODA) pod nazivom „Europa u svijetu: promicanje mira i sigurnosti“, gdje će istaknuti sve veću potrebu za globalnim djelovanjem radi boljeg sprječavanja sukoba, uspješnijih mirovnih dogovora, jačanja vladavine prava, promicanja ljudskih prava, uključujući prava žena, te omogućivanja aktivnog sudjelovanja zemalja u razvoju u globalnom upravljanju. Govor će biti objavljen na internetu. Povjerenik će u Domu lordova govoriti i o vodećoj ulozi koju će EU i njegove države članice preuzeti u provedbi Programa održivog razvoja do 2030. Predviđen je i dvostrani sastanak s ministricom međunarodnog razvoja Justine Greening.