UPOZORENJE STRUČNJAKA

Europi prijeti scenarij 'seljačke bune'

11.07.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Bogati dio Europe ponaša se poput plemstva u seljačkoj buni, a mogao bi se suočiti s ustancima predvođenim mlađom generacijom ukoliko se situacija ne promijeni, upozorio je u razgovoru za The Telegraph glavni ekonomist HSBC-a Stephen King

Stephen King upozorio je da jaz između pripadnika starije bogate generacije i nezaposlene mladeži podsjeća na one okolnosti koje su dovele do ustanka britanskih seljaka protiv plemića 1381. godine.

U to je doba zemlju poharala kuga, koja je ubila oko 1,5 milijuna ljudi i poharala većinu radne snage. Međutim, bogata vladajuća klasa je odbila promijeniti svoje ponašanje, ostavljajući siromašnim poljoprivrednicima da podnesu najveći teret gospodarske krize, piše The Telegraph.

'Začuđen sam da su mladi u ovoj situaciji danas ostali prilično mirni i pitam se može li se to promijeniti. Vrlo je teško predvidjeti, ali pokreti mladih mogu postati više usredotočeni na vlastita prava umjesto na gospodarstvo u cijelosti', kazao je King.

Ekonomist, koji je upravo objavio novu knjigu o kraju bogatstva Zapada, 'Kada ponestane novca', pozvao je na veliku reformu javne potrošnje kako bi se izbjegla ova vrsta nemira.

'Treba se usredotočiti na zaštitu interesa mladih koji su u manjini', naglasio je King.