romana jerković

Europarlamentarka o cjepivu: Dogodio se veliki debakl, Europska komisija se pokazala kao katastrofalan pregovarač

03.03.2021 u 09:18

Bionic
Reading

'Dogodio se veliki debakl, Europska komisija se pokazala kao katastrofalni pregovarač, premalo se razmišljalo o proizvodnji, količinama, sigurnosti distribucije cjepiva', komentirala je situaciju s cijepljenjem hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković

'Ursula von der Leyen preuzela je odgovornost, ali što imamo od toga? Europska komisija nije se osigurala da može koristiti pravo na patente koje su farmakokompanije razvile na javnom novcu i preuzela je financijski rizik na sebe u slučaju nuspojava, što je još nevjerojatnije. Situacija je loša, rješenje se ne nazire, i ne čudi to što pojedine članice pribjegavaju pojedinim alternativnim rješenjima', rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije.

Upitana treba li onda Hrvatska u toj situaciji uzeti rusko cjepivo, Jerković je potvrdno odgovorila. 'Vlada ne smije dozvoliti da pravo farmakoloških kompanija na dobit bude ispred prava građana na zdravlje', rekla je Jerković.

'Zajedničko i solidarno rješenje, koje je nudila Europska komisija, zapravo je bilo dobro, ali doživjelo je svoj debakl. Činilo se u jednom trenutku da nema alternativu, ne samo zato što bi cjepiva bila distribuirana na solidaran način, nego zato što je to dugoročno strateški najlogičnije rješenje. Virus ne poznaje granice i iluzija je da se na taj način može riješiti problem s kojim smo svi suočeni. Ovo je bitka u kojoj nema jednog ili dva pobjednika, ili smo svi pobjednici ili smo svi gubitnici', rekla je Jerković.

'Da mi danas imamo Imunološki zavod, ne bismo se našli u ovoj situaciji, ne bismo bili uvoznici, nego izvoznici cjepiva i bili bismo u bitno drugačijoj poziciji', rekla je Jerković.