ruska invazija na ukrajinu

Europa uspostavila 'humanitarni koridor' za ukrajinske izbjeglice

02.03.2022 u 14:55

Bionic
Reading

Europska unija uspostavila je humanitarni koridor za izbjeglice iz Ukrajine

Gotovo pola milijuna izbjeglica stiglo je na poljski teritorij iz Ukrajine od početka ruske invazije prošli tjedan, rekli su u srijedu poljski dužnosnici u Varšavi.

'Imamo obvezu pomoći našim susjedima i to i činimo. Uspostavili smo humanitarni koridor i ubrzali sve procedure koje možemo s naše strane', rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki prije posjeta graničnom prijelazu Korczowi s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

To je pohvalio papa Franjo u Rimu kazavši: 'Vi ste prvi koji ste podržali Ukrajinu, otvorivši svoje granice, srca i vrata Ukrajincima koji bježe od rata.'

Michel je rekao da je važno da sve države članice EU-a iskažu solidarnost u ukrajinskoj krizi i učine najbolje što mogu kako bi pružile potporu Ukrajincima koji bježe pred ruskim napadom.

Ruska invazija, koja je počela prošli tjedan nakon višemjesečnih poricanja Moskve da upravo to sprema, natjerala je stotine tisuća civila u bijeg prema zapadu.

  • +4
Izbjeglice iz Ukrajine na granicama Slovačke i Poljske Izvor: EPA / Autor: Wojtek Jargilo

Osim Poljske, izbjeglice su se uputile u druge zemlje. Gotovo 120.000 stiglo ih je u Rumunjsku, no već ih je više od polovice otišlo u druge zemlje, a ostalo ih je oko 46.000, rekao je premijer Nicolae Ciuca, kako je prenio Mediafax.

Češke vlasti registrirale su 20.000 izbjeglica iz Ukrajine.

'Izbjeglički val raste', rekao je premijer Petr Fiala, dodajući da je vlada uspostavila hitne telefonske linije i zatražila otvaranje prihvatnih centara u svim češkim administrativnim regijama.

  • +15
Izbjeglice na ukrajinsko - poljskoj granici Izvor: EPA / Autor: DAREK DELMANOWICZ

Deutsche Bahn objavio je da je s drugim europskim željezničkim operatorima uveo 40 međunarodnih brzih vlakova prema Njemačkoj za prijevoz izbjeglica koji su stigli u Austriju, Češku i Poljsku.

Putovanja su besplatna, kao i nastavak putovanja za one koji žele otići u zemlje kao što su Belgija, Danska, Francuska, Luksemburg, Nizozemska i Švicarska.