ŠTEDLJIVA EUROPA

Gase se perilice, štednjaci, svjetla na zgradama i dućanima: Doznajte kako se koje zemlje pripremaju za zimu

18.10.2022 u 19:06

Bionic
Reading

Vlade širom kontinenta objavljuju niz mjera za rješavanje nestašica energije ove zime

Pariz gasi svjetla na Eiffelovu tornju sat ranije, u Milanu su isključili javne fontane, a u Hannoveru su korisnicima dvorana za vježbanje ponudili hladne umjesto toplih tuševa boreći se protiv potencijalnih nestašica energije ove zime. Istodobno se građani potiču da ne koriste kućanske aparate između 16 i 19 sati, da se opskrbe prekrivačima i uspore vožnju, piše The Guardian.

Jedan globalni trgovački lanac potiče svoje zaposlenike na promjenu ponašanja korištenjem stubišta umjesto dizala, aplikacija za uštedu energije kod kuće i iskopčavanjem uređaja umjesto da ih ostavljaju u pripravnosti (stand-by mod).

Ujedinjeno Kraljevstvo je s druge strane blokiralo kampanju poticanja javnosti na očuvanje energije, vrijednu 15 milijuna funti, a vlada tvrdi da država 'nije država dadilja'.

No širom Europe vlade i općinske vlasti odgovorile su na pozive na smanjenje potrošnje struje i postizanje cilja EU-a o rezanju 15 posto potrošnje energije do ožujka sljedeće godine. Sve države članice smanjuju grijanje u javnim zgradama na 19 Celzijevih stupnjeva, ali neke su otišle i dalje u tome.

Francuska

Svjetla na Eiffelovu tornju gase se više od sat vremena ranije, čime se reže četiri posto troškova za energiju, a tako grad odgovara na vladin poziv za smanjenje energetske potrošnje.

Vlada je također pokrenula veliku komunikacijsku kampanju 'Svaka gesta je važna', potičući građane i industriju da učine svoje.

Konglomerat luksuzne robe LVMH, koji posjeduje više od 500 trgovina brendova kao što su Christian Dior, Givenchy i Tiffany, te lanci supermarketa LeClerc i Carrefour gase svjetla u svojim trgovinama tri sata ranije.

Radnici se također potiču na 'novo ponašanje u potrošnji energije', kao što su korištenje stubišta umjesto liftova, izbjegavanje printanja te isključivanje računala i električnih automobila.

Građani su zamoljeni da se griju na 19 stupnjeva ili niže u dnevnim boravcima i kuhinjama (17 stupnjeva u spavaćim sobama), da spuste temperaturu u bojleru na 55 stupnjeva, da koriste energetski intenzivne uređaje poput perilica za suđe ili rublje izvan vršnih sati te isključuju način čekanja na uređajima, uključujući televizore i Wi-Fi rutere kada se ne koriste. Domaćinstva koja to učine bit će nagrađena 'bonusom za trezvenost', čiji će detalji biti objavljeni, kao i putnici koji dijele automobile.

Upraviteljima javnih zgrada rečeno je da ugase LED žarulje, kao i toplu vodu u bojlerima, osim ako ona nije nužna, te da ograniče grijanje ureda na 19 stupnjeva.

Sportski kompleksi moraju smanjiti grijanje za dva stupnja te temperaturu vode u javnim bazenima za tri stupnja dok su ulična rasvjeta i signalizacija uključene u kraćim razdobljima i, gdje je to moguće, potpuno isključene između 1 i 6 sati.

Tvrtkama i zaposlenima u javnom sektoru naloženo je da organiziraju rad kod kuće kako bi se njihovi prostori mogli potpuno zatvoriti na tri ili četiri dana odjednom, a radnici u automobilima koje im osiguravaju poslodavci u javnom sektoru moraju ograničiti svoju brzinu.

Vlasnici privatnih zgrada potiču se da smanje termostate na 19 stupnjeva Celzijevih te ih spuste na 16 stupnjeva tijekom noći i osam stupnjeva ako izbivaju više od dva dana.

Ukrajina

Ukrajina ne vodi samo rat protiv Rusije, nego ima i energetsku krizu, a jedna je od najhladnijih zemalja u Europi.

Dok se u Europi termostati spuštaju na 19 stupnjeva, ukrajinske vlasti govore o redukcijama centralnog grijanja u zgradama na četiri stupnja niže od uobičajenog, između 17 i 18 stupnjeva.

  • +8
Napad na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Arman SOLDIN / AFP / Profimedia

Građanima je savjetovano da se opskrbe pokrivačima i toplom odjećom kada vanjske temperature padnu ispod zimskog prosjeka od minus 10 stupnjeva Celzija.

Španjolska

Prema vladinoj uredbi, temperatura se ne smije podesiti na više od 19 stupnjeva u javnim zgradama.

Nova pravila ne primjenjuju se na kućanstva, ali se građani potiču da ih slijede.

Trgovine također moraju isključiti osvjetljenje prozora nakon 22 sata, a svi klimatizirani ili grijani prostori moraju imati ugrađen automatski mehanizam za zatvaranje vrata kako bi se izbjeglo bespotrebno trošenje energije.

Španjolska, koja ne ovisi toliko o ruskoj opskrbi energijom kao druge zemlje EU-a, pristala je na smanjenje potrošnje plina za sedam do osam posto u znak solidarnosti.

Mjere ostaju na snazi do studenog iduće godine.

Belgija

Osoblju je rečeno da ne gunđa nakon što termostati u sjedištu Vijeća ministara EU-a i zgradi Europa, gdje se održavaju sastanci na vrhu EU-a, smanjeni na 19 stupnjeva.

'Kompenzacija za postavljanje termostata na 19 stupnjeva donošenjem individualnih električnih grijača očito ne dolazi u obzir', navodi se u internom dopisu koji savjetuje osoblju da 'razmisli o dolasku na posao s dodatnim džemperom' i ne ustručavaju se obući ga jer je 'energija važnija od našeg tradicionalnog kodeksa odijevanja'.

Svjetiljka Europa, unutarnja struktura ovalnog oblika u sjedištu Vijeća, poznatija kao svemirsko jaje, bit će ugašena dok će golemi atrij biti prebačen na prohladnih 14 stupnjeva.

Zastupnici su također ponovno otvorili svoju dugogodišnju kampanju protiv mjesečnog putovanja Europskog parlamenta u Strasbourg.

Njemački europarlamentarac iz redova demokršćana Peter Liese pozvao je parlamentarna tijela da odustanu od putovanja u Strasbourg do travnja, jer 'ako mi govorimo svakome da štedi energiju, nije odgovorno da grijemo dvije zgrade i nepotrebno putujemo'.

Irska

Vladina kampanja nazvana 'Smanjite svoju uporabu' poziva građane da učinkovito koriste štednjake, sušilice, perilice i kuhala za vodu, kad god je to moguće, izvan vršnih sati, od 16 do 19.

Vlada zemlje ovisne o automobilima također traži od vozača da voze sporije, održavaju tlak u gumama i voze tako da smanje potrošnju energije.

Također ih potiče da jedno putovanje tjedno automobilom zamijene šetnjom, vožnjom biciklom ili javnim prijevozom. Irska je odgodila uključenje grijanja u Dáilu. U rujnu se nekoliko članova parlamenta žalilo na hladnoću, ali osoblje koje vodi kompleks reklo je da žele biti primjer.

U e-mailu su menadžeri rekli da grijanje neće biti uključeno najranije do 3. listopada. Nakon četiri dana 'davanja primjera' grijanje je uključeno.

Njemačka

Javni spomenici, uključujući Brandenburška vrata u Berlinu, javne zgrade i reklamni panoi mogu biti osvijetljeni samo od 16 do 22 sata, osim tijekom kulturnih festivala.

Godišnji festival svjetla u Berlinu održan je ovoga tjedna, ali organizatori su rekli da su uspjeli smanjiti potrošnju električne energije za 75 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Grijanje hodnika u javnim zgradama bit će isključeno. Maksimalna temperatura u uredima javne uprave iznosi 19 stupnjeva.

Ne postoji obvezujuća maksimalna temperatura za kuće, ali bazeni u privatnom vlasništvu više se ne smiju grijati električnom energijom ili plinom, osim ako je to 'hitno potrebno za terapijsku upotrebu ili kako bi se izbjegla oštećenja na tehnologiji bazena'.

Temperature u javnim bazenima također su snižene.

Neke općine su otišle još dalje i isključile toplu vodu za pranje ruku ili umivanje u javnim zgradama, tuševima bazena, sportskim dvoranama i teretanama, npr. u Hannoveru.

Italija

Operacija Termostat ovog proljeća već je dovela do brojnih mjera uštede energije, uključujući gašenje javnih fontana.

Talijanska vlada traži od vlasnika kuća da smanje centralno grijanje za jedan Celzijev stupanj i da ga isključe bar jedan sat ranije svaki dan.

Također potiču ljude na kraće tuširanje, da koriste perilice za suđe i rublje samo kada su potpuno pune te ne ostavljaju kućanske aparate u stanju čekanja.

Nizozemska

Nizozemska vlada savjetuje kućanstva i poduzeća o mjerama za smanjenje potrošnje, uključujući smanjenje grijanja za jedan Celzijev stupanj, piše The Guardian.