obustavljen izvoz iz ukrajine

Moldavci pozvani da smanje potrošnju električne energije zbog manjka zaliha

12.10.2022 u 19:48

Bionic
Reading

Moldavija je u srijedu pozvala svoje građane da smanje potrošnju električne energije tijekom vršnih razdoblja zbog velikog manjka zaliha u toj zemlji nakon što je susjedna Ukrajina obustavila izvoz struje zbog ruskih raketnih napada

Ruske rakete nanijele su štetu ukrajinskoj energetskoj mreži te je zemlja bila prisiljena obustaviti izvoz.

Moldavsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je da zemlja nakon obustave iz Ukrajine ima manjak između 50 i 100 megavata, što je pogoršalo ionako tešku energetsku situaciju nakon što je ruski Gazprom smanjio opskrbu prirodnim plinom Moldaviji za 30 posto.

"U vršnim razdobljima potražnja za električnom energijom premašuje dostupne proizvodne kapacitete", navodi se u priopćenju moldavskog ministarstva.

Vlasti su pozvale građane da odgode uključivanje perilica rublja, posuđa i ostalih kućanskih uređaja te punjenje elektroničkih uređaja poput mobitela do poslije 23 sata.

Moldavija, siromašna bivša sovjetska republika koja graniči s Ukrajinom i državom članicom EU-a Rumunjskom, već je i prije raketnih napada na Ukrajinu bila zabrinuta za svoju opskrbu energijom jer je uvelike ovisna o Rusiji u opskrbi plinom.

Termoelektrana Kuchurgan (GRES) u ruskom vlasništvu u moldavskoj odmetnutoj regiji Transdnjestriji proizvodi oko 70 posto električne energije u Moldaviji. No Gazprom je smanjio opskrbu elektrane prirodnim plinom za 30 posto od 1. listopada zbog spora oko plaćanja.

Zamjenik premijera Andrei Spinu rekao je kasnije u srijedu da će Rumunjska pomoći Moldaviji u pokrivanju manjka električne energije, iako po višoj cijeni od one koju plaća GRES-u i Ukrajini.

Jeftini plin od Gazproma do GRES-a omogućio je Moldaviji relativno niske cijene električne energije posljednjih godina, posebno u usporedbi sa susjednim zemljama.

Prozapadna vlada Moldavije snažno podupire Ukrajinu tijekom ruske invazije.

Ukrajina je u ponedjeljak najavila obustavu izvoza električne energije u europsku mrežu nakon što su ruski projektili pogodili njezinu energetsku mrežu i ubili najmanje 20 ljudi.