PREMIJER PRIMA ČESTITKE

Europa odahnula zbog pobjede nad ekstremizmom u Nizozemskoj

16.03.2017 u 10:24

Bionic
Reading

Stranka za slobodu i demokraciju (VVD) nizozemskog premijera Marka Ruttea gotovo je sigurni pobjednik parlamentarnih izbora što predstavlja veliko olakšanje za čitavu Europu koja je strahovala da će izbori u toj zemlji možda biti početak domino efekta koji će se nastaviti ove godine i u drugim zemljama Europe, pišu u četvrtak svjetske agencije.

Nakon 95 posto prebrojanih glasova birača na parlamentarnim izborima održanim u srijedu u Nizozemskoj, Rutteova VVC dobiva 33 mjesta u parlamentu, dok Stranka za slobodu (PVV) populista Geerta Wildersa dobiva 20 mjesta.

Dvije su stranke na trećem mjestu s 19 parlamentarnih zastupnika - Kršćanski demokrati i Centristi D66, a iza njih nalaze se Socijalistička stranka i Zelena ljevica s po 14 mjesta.   

Rutte je u prvom obraćanju svojim pristašama rekao kako je nakon Brexita i američkih izbora zaustavljena 'kriva vrsta populizma', dok je mu Wilders koji nije ostvario željeni prodor u vrh nizozemske politike unatoč tomu što je njegova stranka dobila više mjesta nego na prethodnim izborima, čestitao na pobjedi poručivši da 'još nije gotov s njim'.

youtube Autor: youtube

'Nakon Brexita i izbora u SAD-u, ovo je večer u kojoj su Nizozemci rekli 'ne' krivoj vrsti populizma', istaknuo je u izjavi Mark Rutte.

Najveći gubitnik je Rutteov koalicijski partner, Laburistička stranka (PvdA), koja je ostvarila najgori rezultat u povijesti.

Kršćanski demokrati ostvarili su značajan oporavak. Oni su, kao i laburisti, bili glavni akteri poslijeratne politike konsenzusa u Nizozemskoj, no posljednjih su godina izgubili na popularnosti.

Druga dva velika dobitnika izbora su centristička D66 i stranka Zelena ljevica.

youtube Autor: youtube

Nizozemski izbori zabilježili su rekordnu izlaznost birača u posljednjih 30 godina, koja je iznosila 79 posto, a na nekim mjestima poput grada Nijmeogena, birališta su morala naručiti dodatni izborni materijal i produžiti glasovanje kako bi ljudi imali dovoljno vremena za izborno izjašnjavanje. 

Čestitke i olakšanje u Europi

Odbijanje protuislamske i protueuropske politike krajnje desnice na nizozemskim izborima donijelo je veliko olakšanje europskim čelnicima, posebice Francuskoj i Njemačkoj, u kojima krajnja desnica želi na ovogodišnjim izborima ostvariti značajan rezultat, potencijalno predstavljajući egzistencijalnu prijetnju Europskoj uniji.

Čestitke Nizozemskoj zasad su stigle iz Njemačke, Francuske i iz Bruxellesa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonirala je premijeru Rutteu i čestitala mu kazavši kako se veseli budućoj suradnji s Nizozemcima 'kao prijateljima, susjedima i Europljanima'.

Francuski predsjednik Francois Hollande čestitao je Rutteu, kazavši da će njegova vjerojatna izborna pobjeda znači i pobjedu protiv ekstremizma. 'Predsjednik Republike toplo čestita Marku Rutteu na njegovoj jasnoj pobjedi nad ekstremizmom', rekao je Hollande u priopćenju koje je objavio njegov ured.

Iz Bruxellesa, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker čestitao je nizozemskom liberalnom premijeru na 'jasnoj pobjedi' nazvavši nizozemske izbore 'glasom protiv ekstremista'.