PAPA HRVATSKOM AMBASADORU

Europa bez kršćanskih korijena je isto kao živjeti bez kisika

11.04.2011 u 16:30

Bionic
Reading

Papa primio vjerodajnice Filipa Vučaka, novog, petog veleposlanika RH pri Svetoj Stolici

Papa Benedikt XVI. primio je 11. travnja u audijenciju novog veleposlanika Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filipa Vučeka koji mu je predao vjerodajnice.

Sveti Otac primijetio je kako se služba novog veleposlanika poklapa s obilježavanjem 20. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske i sklapanja diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom koja je uvijek vodila posebnu skrb o Hrvatskoj, preporučivši Vladi RH da mladim naraštajima jasno iznosi blago svoje bogate povijesti i kršćanske kulture, koja je duboko ukorijenjena u srž naroda.

S tim u vezi upozorio je kako skori ulazak u Europsku uniju, što Sveta Stolica podupire od početka, donosi sa sobom prednosti, obveze, ali i neke opasnosti. Primijetio je kako prihvaćanje novoga gospodarskog i pravnog sustava ima svoje prednosti, ali i ograničenja. U prvom redu Hrvatska mora sačuvati vlastitu povijest, vjerski i kulturni identitet. Tvrditi da Europa nema kršćanskih korijena, prema Papinim riječima, isto je kao i tvrditi da se može živjeti bez kisika i hrane. Papa je siguran da će Hrvatska biti u stanju s uvjerenjem i ponosom braniti vlastiti identitet i suočiti se s novinama, koje joj pod izlikom pogrešno shvaćene vjerske slobode, nudi Europa.

Papa se osvrnuo i na značenje Godine Ruđera Boškovića koju je proglasio Hrvatski sabor i istaknuo kako je njegov znanstveni rad potvrdio da je skladan suživot znanosti i vjere moguć kao i služenje domovini i Crkvi. O toj sretnoj simbiozi svjedoče i brojni spomenici i raspela diljem Hrvatske. Papa je uvjeren da će mladi, promatrajući taj sklad, s ponosom gledati na svoju domovinu, povijest i vjeru.

Papa je potaknuo Vladu RH da surađuje s Bosnom i Hercegovinom kako bi te zemlje odigrale povjerenu im ulogu oko stvaranja mira i zdrave suradnje na tom geopolitičkom području. Istaknuo je kako je za to važno da i hrvatski narod bude konstitutivni dio BiH. Budući da tu žive stoljećima narodi s različitim kulturama i tradicijama, Hrvati s tog područja mogu lakše pridonijeti razvoju dijaloga i razumijevanja.

Benedikt XVI. zadovoljan je i provođenjem ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske te je primijetio kako treba nastaviti tim putem. Papa je izrazio i zadovoljstvo što se u Hrvatskoj, kako je rekao, poštuju vjerske slobode. U tom duhu će s radošću posjetiti Hrvatsku te, kako se ističe u geslu tog pohoda 'Zajedno u Kristu', s biskupima i pukom, ohrabriti narod i Crkvu u toj zemlji kako bi pod Kristovim vodstvom nastavila hodati putem kojim je Hrvatska zakoračila od svojih početaka.

Peti veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak ima 59 godina, govori pet jezika i ima dugo diplomatsko iskustvo. Oženjen je i ima dva odrasla sina.