RAF U AKCIJI

[FOTO] Eurofighter britanskog ratnog zrakoplovstva ostvario je prvu zračnu pobjedu nakon 40 godina, a žrtvu je pronašao u Siriji

17.12.2021 u 09:14

Bionic
Reading

Eurofigher Typhoon britanskog ratnog zrakoplovstva (RAF) u Siriji je ostvario prvu zračnu pobjedu nakon gotovo 40 godina i rata s Argentinom na Falklandskom otočju

Eurofighter koji je bio na patroli u Siriji srušio je 'mali neprijateljski dron', objavilo je britansko ministarstvo obrane.

Prvi je to put nakon gotovo 40 godina da je britanska borbena letjelica srušila neprijateljski dron.

Dron, koji je srušen u utorak 14. prosinca, bio je prijetnja koalicijskim snagama koje se još uvijek bore protiv Islamske države na jugu Sirije, priopćeno je bez navođenja koja je od islamskih grupa upravljala bespilotnom letjelicom.

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da je rušenje drona 'impresivna demonstracija RAF-ovih sposobnosti da skida mete u zraku'.

  • +6
Eurofighter RAF-a Izvor: Profimedia / Autor: Keith Shuttlewood / Alamy / Profimedia

Samo rušenje drona dogodilo se nakon što su dva Eurofightera krenula u rutinsku patrolu iz baze na Cipru, nakon čega su poslani da istraže aktivnost dronova na jugu Sirije.

Meta je odmah prepoznata kao neprijateljska, nakon čega ju je jedan od aviona oborio raketom kratkog dometa ASRAAM. Incident se dogodio u blizini baze Al Tanf, blizu iračke granice.