MARIO MONTI

'Euro ide u pakao ako se sad ne dogovorimo'

28.06.2012 u 12:26

Bionic
Reading

U Bruxellesu se danas i sutra odlučuje ne samo o tome kako spasiti eurozonu, nego i o budućnosti cijele Europske unije. Talijanski premijer Mario Monti se pred summit pridružio zboru dramatičnih izjava svojom tvrdnjom da 'ako ne bude dogovora, euro ide u pakao'

U Bruxellesu se očekuje velik dvoboj između njemačke kancelarke Angele Merkel i zagovornika zajedničke garancije za dugove svih članica eurozone, što predlaže nekoliko moćnih europskih šefova vlada. Među njima se našao i talijanski premijer Mario Monti, inače vrlo suzdržan u svojim izjavama, koji je pred veliki summit u Bruxellesu odlučio promijeniti ton: 'Europa ide prema katastrofi ako se ne budemo mogli dogovoriti na summitu. Ukoliko Njemačka ne odluči pomoći državama u teškom položaju, to bi moglo osloboditi put ekstremnim političkim snagama, koje će projekt europske integracije odvesti u pakao.' Monti je to rekao novinarima čim je sinoć sletio u Bruxelles, dodavši da je Italija podnijela velike žrtve u politici radikalne štednje, pa je sada red na onima koji mogu da konkretno pomognu. Pod time se, naravno, misli prvenstveno na Njemačku.

Monti se na radikalnije izjave odlučio vjerojatno i zbog toga što, unatoč svim mjerama štednje koje je proveo, kamate za Italiju na međunarodnom financijskom tržištu skaču na najviši nivo još od prosinca prošle godine. To znači da je Italija u situaciji da posuđivanje novca predstavlja put prema još većim dugovima, umjesto prema njihovom smanjivanju.

Dvodnevni summit u Bruxellesu, koji će biti ispunjen svađama kako predviđaju mediji, započinje danas u 15 sati. Prethodno će njemačka kancelarka Merkel doletjeti iz Pariza i u 13 sati se sastati s frakcijom konzervativaca u Europskom parlamentu. Mediji predviđaju da će sastanak šefova članica EU trajati do dugo u noć, možda i iza ponoći.

Kad god taj sastanak završi, nastavlja se u petak u 10 sati ujutro, i traje sve do 13.30, kada bi se svi šefovi država eurozone trebali naći i na zajedničkom ručku. Merkel nakon toga odmah leti nazad za Berlin, jer tamo u 17 sati treba pred Bundestagom dati službeno objašnjenje svoje vlade u vezi s dogovorenim – ako išta bude dogovoreno – u Bruxellesu. Može se očekivati žestoka rasprava u njemačkom parlamentu, naročito jer opozicija ima sve manje strpljenja za tvrdoglavost kancelarke koja kao jedino rješenje vidi vječnu štednju. Oko 20 sati će se u Bundestagu glasati o Fiskalnom paktu, pa i fondu ESM (Europskom mehanizmu stabilnosti, kako su to nazvali europski birokrati), a za sve je potrebna dvotrećinska većina.

No budući da su iz stranke Die Linke najavili da će tužiti njemačku vladu Ustavnom sudu zbog fonda ESM, pitanje je može li on uopće početi funkcionirati 1. srpnja, kako je kancelarka Merkel zamislila. Naime, njemački predsjednik Joachim Gauck je najavio kako će sačekati mišljenje Ustavnog suda prije nego potpiše zakon koji omogućava njemačko sudjelovanje u ESM-u.

Sve u svemu, u petak kasno navečer će se u najboljem slučaju znati da EU nije još propala, ako već nije spašena.