Europsko vijeće

EU27 snažno osuđuje Rusiju, ali i Bjelorusiju zbog sudjelovanja u napadu na Ukrajinu

24.02.2022 u 13:04

Bionic
Reading

Šefovi država ili vlada članica Europske unije najoštrije su u četvrtak osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu te Bjelorusiju zbog sudjelovanja u agresiji protiv Ukrajine

“Najoštrije moguće osuđujemo vojnu agresiju bez presedana na Ukrajinu. Ničim izazvanim i neopravdanim vojnim akcijama, Rusija je teško prekršila međunarodno pravo i ugrozila europsku i globalnu sigurnost i stabilnost”, kaže se u zajedničkoj izjavi članova Europskog vijeća, najvišeg političkog tijela EU-a, koje čine šefovi država ili vlada država članica.

 U izjavi se također osuđuje i Bjelorusija zbog sudjelovanja u agresiji na Ukrajinu i poziva je da se pridržava svojih međunarodnih obveza.

 Čelnici EU-a traže od Rusije da odmah obustavi vojne aktivnosti, povuče sve snage i vojnu opremu s cijelog teritorija Ukrajine i da poštuje njezinu suverenost i teritorijalnu cjelovitost.

 U izjavi se najavljuje da će čelnici država članica večeras na izvanrednom samitu dati političku podršku daljnjim restriktivnim mjerama koje će imati teške posljedice za Rusiju.

  “EU čvrsto stoji uz Ukrajinu i njezin narod koji su suočeni s ratom. EU će osigurati dallnju političku, financijsku i humanitarnu pomoć”, kaže se u izjavi.