samit u petak

NATO: Ruske akcije predstavljaju ozbiljnu prijetnju za euroatlantsku sigurnost i imat će geostrateške posljedice

24.02.2022 u 12:37

Bionic
Reading

NATO će poduzeti dodatne korake radi odvraćanja i obrane saveza nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, navodi se u priopćenju saveza objavljenom u četvrtak

Ruske akcije predstavljaju ozbiljnu prijetnju za euroatlantsku sigurnost i imat će geostrateške posljedice, a NATO će nastaviti poduzimati sve potrebne mjere za sigurnost svih saveznika, objavilo je u četvrtak Sjevernoatlantsko vijeće u Bruxellesu.

Sjevernoatlantsko vijeće, koje čine veleposlanici zemalja članica NATO-a, sastalo se u četvrtak prijepodne u okviru članka 4 Sjevernoatlantskog ugovora, koji predviđa zajedničke konzultacije država članica uvijek kada, prema mišljenju bilo koje od njih, bude ugrožena teritorijalna cjelovitost, politička neovisnost ili sigurnost bilo koje članice.

'Odlučili smo, u skladu s našim obrambenim planiranjem zaštite svih saveznika, poduzeti dodatne korake za daljnje jačanje odvraćanja i obrane u cijelom Savezu. Naše mjere su i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće', kaže se u zajedničkoj izjavi nakon sastanka.

'Naša predanost članku 5 Washingtonskog ugovora je neupitna. Složni smo da branimo jedni druge', dodaje se u izjavi. Članak 5 kaže da se oružani napad na jednu ili više država članica NATO-a smatra napadom na sve.

U izjavi se dodaje da NATO u istočne članice razmješta dodatne obrambene kopnene i zračne snage, kao i dodatna pomorska sredstva. 'Povećali smo spremnost naših snaga za odgovor na sve nepredviđene situacije.'

'Najoštrije osuđujući ruski napad na Ukrajinu, Sjevernoatlantsko vijeće poziva Moskvu da odmah zaustavi vojnu akciju i povuče svoje snage iz Ukrajine i oko nje, da poštuje međunarodno humanitarno pravo i dopusti siguran i nesmetan pristup humanitarne pomoći svim osobama kojima je potrebna.'

Slovački ministar vanjskih poslova Ivan Korcok rekao je da NATO planira uspostaviti borbene skupine kakve već ima u baltičkim državama za zemlje na svom istočnom krilu, dodajući da će taj potez obuhvatiti i Slovačku.

Korcok je kazao kako je Slovačka dala svoj pristanak 'da se počnu planirati takvi koraci, koje je potrebno učiniti za obranu saveza i Slovačke'.

Čelnici zemalja NATO-a okupit će se u petak na virtualnom samitu putem videokonferencije, prema diplomatskim izvorima.