NEMA VIŠE JAVNIH MILIJUNA

EU uvodi red: Od 1. srpnja zabrana financiranja sportskih klubova!

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 12.04.2013 12:43
  • Objavljeno 12.04.2013 u 12:43
Mamić Bandić

Mamić Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, nastupit će dramatične promjene za kompletan hrvatski sport: kako tportal doznaje, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) prije nekoliko dana pismeno je upozorila Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta da mnogim sportskim klubovima već nakon 1. srpnja prijete stečaj ili likvidacija jer primaju državne potpore, odnosno novac iz državnog, županijskog ili gradskog proračuna

AZTN je pozvao Jovanovićevo ministarstvo da najkasnije do 1. srpnja izmijeni Zakon o sportu i precizno uredi način financiranja kompletnog sporta: javni novac moći će se dodjeljivati samo amaterskim klubovima, a svi ostali - dakle, oni koji prodaju igrače, ulaznice, televizijska prava ili suvenire - morat će naći način kako živjeti od vlastitih prihoda. Još konkretnije, bliži se kraj praksi po kojoj nogometni, košarkaški ili rukometni klubovi preživljavaju zahvaljujući dobroj volji ili interesima raznih gradonačelnika i načelnika. Morat će se prekinuti i s praksom prikrivenog financiranja preko raznih komunalnih tvrtki, turističkih zajednica ili povezanih poduzeća, jer se sve to smatra javnim novcem, odnosno državnom potporom.

'Prijetnja' AZTN-a ima i vrlo konkretan razlog: već nakon 1. srpnja segment tržišnog natjecanja prelazi pod direktnu nadležnost Europske komisije, koja se upravo posljednjih mjeseci ozbiljno počela baviti sportom, pa je, recimo, u ožujku pokrenula postupak protiv pet nizozemskih klubova zbog nezakonitih državnih potpora. Njihovi gradovi i općine su im otpisivali kredite, davali povlastice i od njih fiktivno otkupljivali imovinu pa će nakon istrage klubovi vjerojatno morati vratiti sav novac uvećan za kamate. Europska komisija svoje akcije provodi po dogovoru s UEFA-om i mahom bez ikakve prijave, po službenoj dužnosti, pa postoji realna šansa da bi već nakon 1. srpnja mogla 'zaroniti' i u hrvatski nogomet te narediti povrat milijunskih iznosa, što bi mnoge klubove dovelo do bankrota.

Iako europska pravila o potporama već nekoliko godina vrijede i za Hrvatsku, za njihovu provedbu bio je zadužen isključivo AZTN - a toj agenciji sport očito nije predstavljao veliki prioritet. Prvi put ga se dotakla tek kada se trebalo odlučivati o jamstvima Grada Splita za kredit Hajduku u listopadu prošle godine pa je nakon provedene procedure utvrdila da se time ne krše pravila tržišnog natjecanja, ali ni tada nikome u AZTN-u nije palo na pamet provjeriti kako se financiraju ostali nogometni klubovi. Tek nakon što je devet iziritiranih malih dioničara Hajduka sastavilo vrlo konkretnu prijavu i zatražilo da se ispita i najmanje 214 milijuna kuna koje je u proteklih šest godina zagrebački gradonačelnik Milan Bandić direktno ili indirektno ulio u Mamićev Dinamo, AZTN je progledao.

Tržišno natjecanje u hrvatskom sportu, dakle, od 1. srpnja počet će nadgledati Europska komisija, no AZTN će svejedno morati odlučiti o prijavi protiv Dinama: kako doznaje tportal, na tom slučaju intenzivno se radi, ali konačna odluka ne može se očekivati još najmanje nekoliko mjeseci. U Agenciji su potvrdili da su Jovanovićevom ministarstvu sugerirali što hitniju izmjenu Zakona o sportu, i to na način da se jasno odvoji financiranje amaterskog i profesionalnog sporta.

'U suprotnom, kako je primjena pravne stečevine EU-a iznad domaćeg zakonodavstva, dosadašnji način financiranja sporta, koji sadrži i mogućnost dodjele državnih potpora koje nisu sukladne pravnoj stečevini EU, mogao bi postati predmet ocjene Europske komisije i predmet naloga za povrat, što bi neke sportske klubove (ne samo nogometne) moglo odvesti u stečaj ili likvidaciju', napisali su u AZTN-u.

Ministar Željko Jovanović već je koncem prošle godine najavljivao da bi se javnim novcem ubuduće trebao financirati tek amaterski sport, ali nikakva konkretna promjena do danas se nije dogodila. Njegov pomoćnik Petar Skansi za tportal je priznao da se nakon dopisa AZTN-a 'rješenja još traže'.

'Da, primili smo tumačenje europskog zakonodavstva po kojemu profesionalni klubovi ne bi smjeli primati više od 200 tisuća eura javnog novca u razdoblju od tri godine, a potporama se smatraju i porezne olakšice, dodjela sportskih objekata, razne donacije, subvencije i sponzorstva... Od Ministarstva vanjskih poslova zatražili smo dodatno objašnjenje, no čini mi se da ćemo morati hitno utvrditi pravnu poziciju i status samog sporta', kazao nam je Skansi.

U udruzi Naš Hajduk, koja je pokrenula prijavu zbog Bandićevih milijuna Dinamu i narušavanja tržišnog natjecanja od zagrebačkog kluba, nisu iznenađeni činjenicom da će upravo zahvaljujući njima krenuti sređivanje stanja u hrvatskom sportu, i to u posljednjem trenutku - doslovce neposredno pred ulazak u Europsku uniju.

'Naravno, u trenutku kada smo se odlučili na prijavu AZTN-u shvatili smo da se u Hrvatskoj krše brojna pravila tržišnog natjecanja, a cijela javnost ionako je već godinama znala da se novcem poreznih obveznika financira dominacija jednog kluba. Ako će ovo pomoći sređivanju cijelog sustava - odlično, a kao prvi korak očekujemo upravo rješavanje naše prijave. Strogo po zakonu', kazao nam je tajnik 'Našeg Hajduka' Bojan Islamović

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!