popuštanje mjera

EU ukida testiranja na covid za putnike iz Kine

16.02.2023 u 19:25

Bionic
Reading

Članice Europske unije dogovorile su se da će ukinuti ograničenja zbog covida-19 prema putnicima iz Kine, a koja su bila uvedena kao zaštitna mjera protiv mogućih novih sojeva koronavirusa nakon kineskog otvaranja koje je potaknulo rast broja oboljelih

Zdravstveni stručnjaci iz 27 zemalja članica EU-a dogovorili su se na sastanku u četvrtak da će do kraja veljače ukinuti uvjet da putnici u dolasku iz Kine predoče negativan covid test prije ulaska u EU, reklo je švedsko predsjedništvo EU-a

Nadalje, dogovorili su se da će do sredine ožujka ukinuti nasumično testiranje putnika iz Kine.

S potezima su se suglasile i države koje nisu u EU, ali su u šengenskoj zoni slobodnog putovanja - Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska.

Članice EU-a su se 4. siječnja dogovorile da će provoditi nasumična testiranja za putnike iz Kine, nekoliko dana prije nego što je Kina ublažila mjere ograničenja u pandemiji koje su bile među najoštrijima u svijetu.

Mjere EU-a služile su samo kao preporuka zemljama članicama. Neke članice poput Francuske i Italije, nametnule su obavezne covid testove i sekvenciranje virusa za putnike iz Kine iako je Italija olakšala kontrole krajem siječnja.

  • +15
NR Kina u doba pandemije koronavirusa Izvor: EPA / Autor: WU HONG