važni podaci

EU traži 'vjerodostojnu i neovisnu' istragu o padu Boeinga 737

10.01.2020 u 15:12

Bionic
Reading

Europska komisija je pozvala u petak na "neovisnu i vjerodostojnu" istragu o padu Boeinga 737 u srijedu blizu Teherana u kojem je poginulo 176 osoba

"Jako nam je važno da ispitivanja budu provedena u obliku neovisne i vjerodostojne istrage prema pravilima Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva", rekao je glasnogovornik Europske komisije Stefan de Keersmaecker na konferenciji za novinare.

Sjedinjene Države su u petak predale ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju "važne podatke" o padu ukrajinskog zrakoplova u Iranu, objavila je ukrajinska diplomacija.

"Uz predsjednika Zelenskija sastali smo se s američkim predstavnicima i dobili smo važne podatke koje će obraditi naši stručnjaci", napisao je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko, bez dodatnih pojedinosti.

Zelenskij bi o toj temi trebao razgovarati s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ukrajinski predsjednik je tražio od Sjedinjenih Država, Kanade i Velike Britanije da iznesu elemente na temelju kojih su zaključili da je iranska raketa zemlja-zrak srušila zrakoplov.

Iran kategorički poriče da je Boeing 737 pao nakon što ga je pogodila raketa, teza koju podržava nekoliko zemalja, posebice Kanada čiji su brojni državljani stradali u toj nesreći.