OD RESPIRATORA DO CJEPIVA

EU stvara zalihe strateške medicinske opreme

19.03.2020 u 15:54

Bionic
Reading

Europska komisija je u četvrtak odlučila stvoriti zalihe strateške medicinske opreme, poput respiratora i zaštitnih maski, kako bi pomogla zemljama EU-a u borbi protiv pandemije covida-19.

"Stvaranje prve europske pričuve medicinske opreme za hitne slučajeve iskaz je solidarnosti u EU-u, na korist svih država članica i svih naših građana. Međusobna pomoć jedini je način da prebrodimo ovu krizu", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Zalihe će uključivati sljedeću medicinsku opremu: opremu za intenzivnu njegu kao što su respiratori, osobnu zaštitnu opremu kao što su maske za višekratnu uporabu, cjepiva i terapeutike te laboratorijske potrepštine.

"Kako bismo brzo nabavili opremu koja nam je potrebna za borbu protiv koronavirusa, stvaramo zalihe u sustavu rescEU. Namijenjene su državama članicama kojima nedostaje opreme za liječenje zaraženih pacijenata, zaštitu zdravstvenih djelatnika i usporavanje širenja virusa", rekao je povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič.

Zalihe će biti smještene u jednoj državi članici ili više njih. Država u kojoj se zaliha nalazi odgovorna je za nabavu opreme. Komisija će financirati 90 posto zaliha. Za distribuciju opreme zadužen je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije, koji će se pobrinuti da se ona šalje onamo gdje je najpotrebnija.

Početni proračun EU-a za zalihe iznosi 50 milijuna eura, a od toga će za 40 milijuna eura trebati odobrenje tijela zaduženih za proračun. Ova odluka stupa na snagu u sutra.

Države članice koje žele skladištiti zalihe sustava rescEU mogu se prijaviti za izravna bespovratna sredstva Europske komisije. Njima će se pokriti 90 posto troškova zaliha, dok preostalih 10 posto snosi država članica. Sustav rescEU dio je Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, kojim se jača suradnja država sudionica u području civilne zaštite, a cilj mu je unaprijediti sposobnost sprječavanja katastrofa, pripravnost i odgovor na takve događaje