EUROPSKO VIJEĆE

EU proširuje popis sankcioniranih u Turskoj zbog istraživanja plina u Sredozemlju

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 11.12.2020 09:35
  • Objavljeno 11.12.2020 u 09:35
Sastanak Europskog vijeća

Sastanak Europskog vijeća

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER MATTHYS / POOL

Čelnici zemalja članica Europske unije podržali su proširenje popisa fizičkih osoba i poduzeća u Turskoj koji će biti sankcionirani zbog istraživanja plina u istočnom Sredozemlju, u vodama na koje pravo polažu Grčka i Cipar.

Imena osoba koje će biti sankcionirane dodat će se na popis koji je u uspostavljen u studenom 2019. godine, na kojem se sada nalaze dva dužnosnika jedne turske naftne kompanije kojima je zabranjen ulazak u EU i zamrznuta imovina. 4

Čelnici EU-a zadužili su visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku da najkasnije do ožujka sljedeće godine pripremi izvješće o razvoju situacije i da predloži imena novih pojedinaca i poduzeća koji bi se uvrstili na popis sankcioniranih.

Europska unija je na samitu u listopadu ponudila Turskoj razvijanje obostrano korisne suradnje ako pokaže spremnost "za istinsko partnerstvo s Unijom i njezinim državama članicama i za rješavanje sporova kroz dijalog i sukladno međunarodnom pravu. Ta ponuda je i dalje na stolu", kaže se u izjavi koju su čelnici usvojili na samitu.

U izjavi se također kaže da je potrebno ostaviti "otvorenima kanale komunikacije" i ističe spremnost Unije za nastavak financiranja pomoći sirijskim izbjeglicama.

Međutim, na listopadskom samitu EU je zaprijetio Turskoj opsežnijim ekonomskim sankcijama ako nastavi s provokacijama, što se sada ne spominje, iako je Ankara "nastavila s jednostranim potezima i provokativnim aktivnostima te zaoštrila retoriku protiv EU-a, članica EU-a i europskih čelnika".

Grčka je nezadovoljna zbog oklijevanja EU-a da strože kazni Tursku, a Francuska, nezadovoljna turskom politikom u Siriji i Libiji, tražila je uvođenje sankcija protiv određenih gospodarskih sektora u Turskoj, ali nije dobila širu potporu za to. Skupina zemlja na čelu s Njemačkom, Španjolskom i Italijom zauzima se da se u odnosima s Turskom diplomaciji osigura više vremena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!