RESTRIKTIVNE MJERE

EU prihvatila sankcije protiv Gadafijevog režima

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 28.02.2011 15:51
  • Objavljeno 28.02.2011 u 15:51
Gadafi Libija prosvjed arapska revolucija

Gadafi Libija prosvjed arapska revolucija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak u Bruxellesu sankcije protiv libijskog vođe Moamera Gadafija i njegova režima, koje uključuju embargo na oružje i zamrzavanje imovine, objavilo je mađarsko predsjedništvo EU-a

Odluku su formalno potvrdili ministri zemalja članica EU-a zaduženi za energiju koji su se u ponedjeljak okupili na redovitom mjesečnom sastanku. Prije toga zemlje članice EU-a donijele su jednoglasno odluku o tome na sastanku posebne radne skupine Vijeća EU-a i COREPER-a (Vijeće stalnih predstavnika).

'Vijeće EU-a danas je nametnulo embargo na oružje za Libiju i sankcije za osobe odgovorne za nasilje prema civilnom stanovništvu. EU neće samo primjenjivati sankcije koje je donijelo Vijeće sigurnosti UN-a, nego je donijelo dodatne sankcije', rekao je Tamas Fellegi, ministar za razvoj u mađarskoj vladi, koji predsjedava Vijećem EU-a za energetiku.

EU je zabranio opskrbu Libije oružjem, streljivom i odgovarajućim materijalom te opremom koja se može koristiti za unutarnju represiju. Sankcije također uključuju zabranu izdavanja viza za Gadafija i njegove najbliže suradnike, zamrzavanje imovine libijskog vođe i imovine još 20 njegovih najbližih suradnika, od kojih je petoro iz njegove obitelji, rekao je Fellegi.

Sankcije će stupiti na snagu čim se odluka objavi u službenom glasilu EU-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi