IZRAEL PROTIV

EU poziva na trajno primirje u Gazi

30.12.2008 u 22:28

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Europske unije (EU) pozvali su u utorak u Parizu na trajno primirje u Gazi koje će omogućiti pristup humanitarnim organizacijama, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner za televiziju TF1

'Želimo primirje koje će biti trajno i koje će se poštovati, dakako s mogućnošću pristupa humanitarnih organizacija, budući da je velik broj žrtava za koje treba osigurati pomoć, kao i povratak mirovnom procesu', dodao je ministar tijekom stanke na izvanrednoj sjednici 27.

 

Francuski ministar je dodao da je EU jedinstven o tom pitanju. 'Svi mi to želimo i nema razlika u svezi s time, naprotiv', rekao je. Dodao je da ministri trenutačno rade na izradi opširnog dokumenta.

 

Francuska je sazvala izvanrednu sjednicu ministara vanjskih poslova dvadeset semorice zbog zaoštravanja sukoba između Izraela i islamističkog pokreta Hamasa u kojemu je u pojasu Gaze od subote ubijeno gotovo 370 Palestinaca.

Istodobno je u New Yorku Kvaretet za Bliski istok zatražio trenutačni prekid vatre u Gazi koji će se "potpuno poštovati", prema izvješću UN-a.

 

Na telefonskoj konferenciji o 'stanju u Gazi i na jugu Izraela', članovi Kvarteta (SAD, EU, Rusija i UN) pozvali su 'na trenutačno primirje koje će se potpuno poštovati', ističe se u izvješću.

 

Usto je glasnogovornik američkog State Departmenta objavio da Condoleezza Rice i dalje tijesno surađuje s kolegama iz Kvarteta i drugim čelnicima kako bi pokušali pronaći diplomatsko rješenje.

U Izraelu su se u utorak navečer sastali premijer Ehud Olmert, ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni i ministar obrane Ehud Barak, objavio je službeni glasnogovornik.

 

Visoki izraelski dužnosnik rekao je nešto ranije da će oni razgovarati o Kuchnerovu prijedlogu o privremenom primirju.

Prema izraelskim glasilima, ministarstvo obrane preporučilo je da vojska na 48 sati prekine napad, nakon čega će krenuti u kopnenu ofenzivu ako Hamas dotad ne prihvati primirje koje će zadovoljiti Izrael.

No informaciju je službeno zanijekao izraelski predsjednik Shimon Peres: 'mi ne želimo primirje, već prekid terorizma'.

 

Hamas je pak zaprijetio da će svojim raketama gađati još dublje u unutrašnjost izraelskog teritorija ako izraelska država nastavi ofenzivu.