REFORME U ITALIJI

EU pozdravlja imenovanje Montija

13.11.2011 u 21:52

Bionic
Reading

Europska unija pozdravila je u nedjelju imenovanje bivšeg europskog povjerenika Maria Montija, zaduženog za sastavljanje nove talijanske vlade i naglasila je da će i dalje nadzirati proces reformi u Italiji

Imenovanje Montija ‘šalje novu ohrabrujuću poruku koja pokazuje odlučnost talijanskih vlasti da svladaju krizu’, naveli su zajedničkom priopćenju predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik EU Herman Van Rompuy.

‘Komisija će i dalje nadzirati primjenu mjera koje je Italija poduzela radi poticanja rasta i zapošljavanja’, dodali su.
Predsjednik Italije Giorgio Napolitano zadužio je bivšeg europskog povjerenika Maria Montija u nedjelju navečer da sastavi novu vladu koja će naslijediti vladu Silvia Berlusconija, objavilo je talijansko predsjedništvo. Imenovanje je uslijedilo nakon dana intenzivnih političkih konzultacija radi osiguranja konsenzusa i parlamentarne većine Mariu Montiju.

Napolitano je nakon imenovanja pozvao na ulaganje političkih napora kako bi se svladala financijska kriza koja je ugrozila eurozonu. On je naglasio da Italija mora vratiti povjerenje ulagača i europskih institucija.

Monti je kazao novinarima da će žurno raditi kako bi sastavio vladu za koju se nada da će izbaviti zemlju iz izvanrednog stanja.