POSTIGNUT DOGOVOR

EU podržava ulazak Rusije u WTO

07.12.2010 u 13:36

Bionic
Reading

Europska unija podržat će ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), rekao je glasnogovornik EU-a John Clancy u utorak u Bruxellesu, gdje bi se kasnije tijekom dana trebao održati samit EU-Rusija, prenose agencije

Povjerenik EU-a za trgovinu Karel De Gucht i ruska ministrica za gospodarski razvoj Elvira Nabiulina potpisali su sporazum o potpori EU-a ulasku Rusije u WTO nakon što su dvije strane postigle dogovor o spornim trgovinskim pitanjima.

'Oni su potpisali memorandum o razumijevanju', rekao je Clancy, prenosi agencija Reuters.

Podrška EU-a znači da bi Rusija mogla ući u WTO tijekom 2011, ali Moskva još mora postići sporazum s tom organizacijom o uvjetima ulaska.

EU je najveći ruski trgovinski partner, a europski veto bio je glavna prepreka ruskom pristupanju WTO-u.

U utorak se u Bruxellesu održava samit EU-Rusija, kojemu će glavne teme biti zajednički izazovi poput stanja u globalnom gospodarstvu i klimatske promjene.

Na sastanku na vrhu, na kojem će EU predstavljati predsjednik Vijeća EU-a Herman van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, a Moskvu predsjednik Dmitrij Medvedev i šef diplomacije Sergej Lavrov, razgovarat će se i o bilateralnim odnosima te regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Trgovinska robna razmjena Europske unije i Rusije oporavila se u prvih devet mjeseci ove godine, nakon pada u 2009, a Rusija je zadržala status trećeg po veličini trgovinskog partnera Unije.

Tako je izvoz iz EU-a u Rusiju u promatranom razdoblju porastao na 61 milijardu eura, sa 48 milijardi u istom razdoblju lani. Uvoz je dosegnuo vrijednost od 113 milijardi eura, u odnosu na 83 milijarde eura prošle godine.

Najveći je trgovinski partner EU-a SAD, dok drugo mjesto pripada Kini.