VISOKOOBOGAĆENI URAN

EU optužila Iran da produbljuje nuklearno 'prkošenje'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.06.2011 21:49
  • Objavljeno 08.06.2011 u 21:47
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Europska unija u srijedu je izrazila duboku zabrinutost zbog najave Irana da će povećati svoje kapacitete za proizvodnju visokoobogaćenog urana, rekavši da Teheran povećava svoje prkošenje Vijeću sigurnosti UN

U priopćenju EU-a, koje je pročitao veleposlanik Mađarske na sastanku upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izražena je 'ozbiljna zabrinutost' zbog nedostatka iranske suradnje s IAEA.


'S posebnom zabrinutošću bilježimo današnju objavu Irana da će povećati svoje kapacitete za obogaćivanje (urana) do 20 posto, čime je dodatno pogoršao svoje prkošenje Vijeću sigurnosti UN', ističe EU.

Iran je ranije objavio da će prebaciti svoju proizvodnju visokoobogaćenog urana u podzemni bunker i utrostručiti kapacitet proizvodnje, što će dodatno pojačati zabrinutost Zapada zbog nuklearnih ambicija islamske republike.

Iran tvrdi da mu je potreban uran obogaćen na 20 posto kao gorivo za medicinsko-istraživački reaktor u Teheranu, ali je Zapad zabrinut jer se Iran time približava razini obogaćenja urana od 85 - 90 posto, nužnoj za izradu atomske bombe.

Kod obogaćivanja urana povećava se koncentracija radioaktivnog izotopa U-235, kojeg u prirodi u uranovoj rudači ima oko 0.7 posto. Visokoobogaćenim uranom smatra se onaj koji je obogaćen 20 ili više posto. EU ističe u priopćenju da Iran mora obustaviti svoje aktivnosti na obogaćivanju urana, što je režim u Teheranu u više navrata odbio učiniti. Unija je također pozvala izvršnog direktora IAEA, Yukiya Amanoa, da upravnom odboru agencije 'u najkraćem mogućem roku podnese sveobuhvatnu analizu mogućih vojnih dimenzija iranskog nuklearnog programa'.

Amano izražava sve veću zabrinutost zbog mogućnosti da Iran radi na razvoju nuklearnih projektila, a zapadni diplomati vjeruju da bi on tu sumnju mogao unijeti u izvješće o nuklearnim aktivnostima Irana, kasnije ove godine. Neovisna procjena te vrste može dodati težinu svakom obnovljenom naporu za jačanje zapadnih sankcija protiv Irana, jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi