'postignut je dogovor'

EU odobrio 7. tranšu od 500 milijuna eura za nabavu oružja Ukrajini

23.01.2023 u 18:52

Bionic
Reading

Europska unija je u ponedjeljak postigla dogovor o isplati sedme tranše od 500 milijuna eura za nabavu oružja Ukrajini te odobrili 45 milijuna eura za vojnu obuku ukrajinskih vojnika u EU-u

“Postignut je dogovor, sve su se zemlje usuglasile”, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka šefova diplomacija država članica EU-a na kojem je donesena odluka.

Sa sedmom tranšom ukupni iznos pomoći Ukrajini za nabavu oružja iz Europskog instrumenta mirovne pomoći dosegnuo je 3, 6 milijardi eura. Europski instrument mirovne pomoći izvanproračunski je fond koji je EU uspostavio za sprečavanje sukoba, izgradnju mira i jačanje međunarodne sigurnosti.

Prije početka sastanka u ponedjeljak ujutro europskim ministrima video vezom se obratio ukrajinski ministar vanjskih poslova koji je molio za još veći angažman EU-a u pomoći Ukrajini, rekao je Grlić Radman.

Više ministara država članica EU-a spomenuli su u svojim izjavama po dolasku na sastanak o potrebi da Njemačka odobri slanje tenkova Leopard 2. Riječ je o tenkovima njemačke proizvodnje, kojima raspolaže dobar dio europskih vojski, ali je za dostavu tih tenkova Ukrajini potrebna suglasnost Njemačke, koja još uvijek oklijeva.

  • +31
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Poljska je u ponedjeljak objavila da će zatražiti odobrenje za isporuku Leoparda od Njemačke i da će ih isporučiti bez obzira na odgovor Berlina ako to učine i druge zemlje.