osude sa svih strana

EU o Dodikovom odlikovanju Putina: U Europskoj uniji nema mjesta za dodjelu odličja političarima koji naređuju razaranje

09.01.2023 u 13:42

Bionic
Reading

Europska unija snažno je osudila odluku bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske o dodjeli odličja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Peter Stano

“Cijeli svijet zna tko je Vladimir Putin i Europska unija osuđuje odluku RS-a da mu se dodijeli odličje. Putin je izravno odgovoran za naredbe po kojima se ubijaju ukrajinski civili i razara ukrajinska civilna infrastruktura”, rekao je Stano na konferenciji za novinare.

“Stati na Putinovu stranu u takvim okolnostima znači izolirati RS i i njezine vođe na međunarodnom planu. U Europskoj uniji nema mjesta za dodjelu odličja političarima koji naređuju razaranje susjedne zemlje i ubijanje njezinih građana i to mora biti jasno svima. Ova odluka je žalosna i pogrešna”, dodao je Stano.

Odgovarajući na pitanje o proslavi Dana RS-a 9. siječnja, s čime vlasti toga entiteta nastavljaju unatoč tome što je Ustavni sud BiH prije osam godina to proglasio neustavnim, Stano je rekao da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

  • +19
Rat u Ukrajini 09.01.2023. Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

 Ustavni sud BiH je prije osam godina ocijenio kako je proslava Dana RS 9. siječnja neustavna te da podsjećanje na taj datum iz 1992. godine diskriminira Hrvate i Bošnjake jer je tada počeo njihov masovni progon s teritorija koji je Daytonskim sporazumom pripao RS-u.

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u svom je govoru, održanom u nedjelju na akademiji u Banjoj Luci u povodu 9. siječnja, nastavio sa svojom neprihvatljivom retorikom, kazavši da je došlo vrijeme da se “objedini srpski narod” kako bi živio u jednoj državi.

 U tom je govoru Dodik nazvao Hrvate i Bošnjake  “pokatoličenim” i “islamiziranim” Srbima.

 “Dodik vrlo dobro zna da EU i njezine članice odbacuju retoriku koja dijeli i korake koji podrivaju jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine”, rekao je Stano.