ODGOVOR AVIO KOMPANIJAMA

EU ministri prometa: Sigurnost je najbitnija

19.04.2010 u 20:46

Bionic
Reading

Ministri prometa članica Europske unije u ponedjeljak su dogovorili postupno ublažavanje ograničenja letova uvedenog zbog erupcije islandskog vulkana

Po sporazumu će područje neposredno oko vulkana ostati zatvoreno ali su ministri pozvali na 'progresivno i koordinirano' otvaranje zračnog prostora u drugoj zoni udaljenijoj od vulkana.'Od sutra ujutro trebalo bi poletjeti više zrakoplova', rekao je povjerenik EU-a za promet Siim Kallas na konferenciji za tisak poslije video konferencije ministara.

On je rekao da će se sporazum početi provoditi u utorka ujutro i dodao da 'neće biti kompromisa glede sigurnosti'. Španjolsko predsjedanje Europskom unijom u ponedjeljak je priopćilo da europski ministri, nakon obustave letova zbog vulkanske prašine, ne dijele 'kritike zračnih kompanija' i tvrde da im je 'najbitnija bila sigurnost'.

'Ne dijelimo kritike zračnih kompanija', izjavio je španjolski ministar prometa Jose Blanco i istaknuo da je 'najbitnija sigurnost'. Europske zračne kompanije su, naime, izrazile nezadovoljstvo zabranom zračnog prijevoza nakon erupcije vulkana Eyjafjoll.

Udruženja svjetskih zračnih prijevoznika (IATA) zatražilo je u ponedjeljak barem djelomično otvaranje zračnog prostora u Europi, kritizirajući način na koji mjerodavna europska tijela odgovaraju na tu krizu.